Свет

Једина предност је абортус: Може ли Бајден да победи Трампа?

Не само што проблеми с којима се суочава актуелни амерички лидер доводе у питање његове шансе за победу на председничким изборима већ постоје узнемирујући знаци да су бирачи трајно огорчени на Бајдена
Једина предност је абортус: Може ли Бајден да победи Трампа?© Tanjug/AP Photo

Упркос бољим економским подацима за Белу кућу на крају 2023. године, инфлација је попустила, рецесија је избегнута, тржишта акција близу су рекордних, а чак се и расположење потрошача враћа – изгледи за реизбор председника САД Џозефа Бајдена све су мањи.

Само 39 одсто Американаца благонаклоно гледа на његове резултате насупрот 55 одсто испитаника који се не слажу с Бајденом – јаз од 16 процената скоро се удвостручио од почетка 2023. Такође, Бајден заостаје за бившим лидером САД Доналдом Трампом и у анкетама за председничке изборе, преноси "Фајненшел тајмс" (ФТ).

Проблеми с којима се суочава актуелни амерички лидер доводе у питање његове шансе за победу на председничким изборима у новембру. Штавише, како тврди политички аналитичар Чарли Кук, постоје узнемирујући знаци да су бирачи трајно огорчени на Бајдена, и да тешко да Бела кућа може ишта учинити да то промени.

"Бајденов рејтинг константно је негативан више од две године, од лета 2021. Питам се да ли су га људи отписали", нагласио је Кук за ФТ.

Једино поље на којем Бајден бележи предност у односу на Трампа је – абортус. Чак и у областима у којима је његова политика бележила успех, попут рекордног раста броја радних места и таласа улагања у домаћу производњу, заслуге се не приписују њему. Уз то његова чврста подршка Израелу поделила је Демократску партију и изазвала забринутост због потенцијално ниске излазности међу левичарским гласачима.

"Сасвим је могуће да Трамп не само обезбеди номинацију већ и да победи на изборима", рекао је професор америчке политике на Универзитету у Чикагу, Вилијам Хауел, али и упозорио да је прерано да се доносе закључци о трци 2024, посебно у светлу Трампових правних проблема.

Док Бајден истиче да Трамп представља претњу демократији и грађанским правима, као и праву на абортус, али и поцртава паралеле између некадашњег председника САД и Адолфа Хитлера, Чарли Кук упозорава да би Демократска партија можда желела да промени свог кандидата.

Међутим, иако многе демократе пореде изборе 2024. са 2012, када је Барак Обама, упркос лошој статистици, поново изабран за првог човека САД, Кук сматра да садашња ситуација боље кореспондира с изборним тркама из 1968. и 1980. када је председничко место враћено у републиканске руке – победили су Ричард Никсон, односно Роналд Реган.

"Расположење је 'кисело' као 1980. године. А земља је још подељенија него 1968. Упркос Бајденовим достигнућима, велико је питање да ли ће се међу њих убројати и повратак Доналда Трампа у Белу кућу", закључио је Кук за "Фајненшел тајмс".

image