Свет

Трамп: Бајден не може да води ни продавницу, а не државу

Бивши амерички председник тврди да његову конкуренткињу из Републиканске странке Ники Хејли финансирају "Бајденови донатори" и поручује да је под администрацијом актуелног председника Америка неуспешна држава
Трамп: Бајден не може да води ни продавницу, а не државу© Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall

Бивши амерички председник Доналд Трамп упутио је критике својој републиканској конкуренткињи Ники Хејли и актуелном председнику САД Џозефу Бајдену, који га је раније назвао "претњом по америчку демократију".

У обраћању пред више стотина присталица, на страначком скупу у Ајови, само 10 дана пре важног републиканског гласања за председничке номинације, он је изјавио да су САД под Бајденовом администрацијом "неуспешна" држава, оптерећена "терористима" и имигрантима из "менталних азила" који се сливају преко америчке границе са Мексиком, преноси Ројтерс.

Он је тако узвратио на Бајденове оптужбе о опасностима потенцијалног другог Трамповог мандата, које је изнео на скупу у Пенсилванији, током свог првог говора у оквиру кампање за председничке изборе који ће бити одржани у новембру.

"Ниједна ствар није постала боља под поквареним Џозефом Бајденом. Све је у хаосу", рекао је Трамп на страначком скупу у Ајови.

Како је Трамп оценио, Бајден угрожава демократију у земљи и толико је неспособан да не може да води ни најобичнију продавницу, а камоли државу.

"Да имате продавницу и да морате да одете на недељу дана, не бисте желели да је препустите актуелном председнику САД", рекао је он и додао да "ни један председник, ма и десет председника из историје наше земље заједно нису учинили толико штете овој земљи као Бајден. Он је учинио незамисливе ствари".

Трамп се у свом говору само накратко осврнуо на догађаје 6. јануара 2021. године када је нападнут Капитол, понављајући неосноване тврдње да су избори 2020. били нерегуларни.

Он је такође критиковао Ники Хејли, конкуренткињу из Републиканске странке, која је две године током његовог мандата била амбасадорка САД у УН.

Трамп је рекао да је Хејли током читаве каријере била "у џепу донатора који заговарају отворене границе" и изјавио да је она "глобалиста".

Такође је изнео тврдњу да кампању Хејлијеве на овим изборима финансирају "Бајденови донатори".

Претходно је Бајден на страначком скупу у Пенсилванији изјавио да је Трамп спреман да жртвује демократију у САД како би дошао на власт, а критиковао је бившег председника и због његовог понашања 6. јануара 2021. године када је нападнут Капитол.

image