Свет

Европа се сетила да јој треба војска: Италија се залаже за формирање комбиноване армије

Министар спољних послова Италије Антонио Тајани је изјавио да је формирање комбиноване европске војске основни предуслов за спровођење ефикасне европске спољне политике
Европа се сетила да јој треба војска: Италија се залаже за формирање комбиноване армијеwww.globallookpress.com © Mateo Lanzuela

Министар спољних послова Италије Антонио Тајани је изјавио да би Европска унија требало да формира сопствену комбиновану војску која би могла да игра улогу у очувању мира и спречавању сукоба.

Он је у интервјуу за италијански дневник "Стампа" рекао да је ближа европска сарадња у области одбране приоритет за партију Форца Италиа коју он води, преноси Ројтерс.

"Ако желимо да будемо мировњаци у свету, треба нам европска војска. То је основни предуслов за спровођење ефикасне европске спољне политике", рекао је Тајани.

Према његовим речима, у свету са моћним играчима као што су Сједињене Америчке Државе, Кина, Индија и Русија, са кризама од Блиског истока до Индо-Пацифика, италијански, немачки, француски или словеначки држављани могу бити заштићени само нечим што већ постоји, а то је Европска унија.

Зеленски: ЕУ неопходна заједничка производња оружја

Украјински председник Володимир Зеленски такође сматра да је Европи потребна војска и то наоружана опремом домаће производње.

"Рат у Украјини је показао да Европа мора да развије заједничку производњу оружја како би се осигурало да се континент може 'очувати' у било којој глобалној ситуацији која би могла настати", рекао је Зеленски на конференцији у Шведској преко видео линка.

Он је додао да су две године, колико траје сукоб Украјине и Русије, доказале да је "Европи потребан сопствени арсенал и сопствене способности за обезбеђење одбране и слободе".

Председник Украјине је изнео тврдњу да Русија може бити побеђена и додао да је ситуација на фронту тренутно стабилна за украјинске снаге, преноси Ројтерс.

image