Свет

Ко о чему, Британци о "агресивним" Кинезима: Став Пекинга се погоршао последњих година

Кина последњих година све агресивнија, сматра британски министар
Ко о чему, Британци о "агресивним" Кинезима: Став Пекинга се погоршао последњих годинаGetty © Pool / Pool

Британски министар спољних послова Дејвид Камерон изјавио је да је Кина постала "све агресивнија" у годинама откако је он био премијер и покушао да изгради топлије односе са Пекингом.

Говорећи пред Комитетом за спољне послове Велике Британије, Камерон, који је био премијер од 2010. до 2016, рекао је да се, иако је у претходној деценији било много подстицаја за УК да развија пословне односе са Кином, од тада "много тога променио".

Дипломата је указао на наводну репресију Кине над муслиманском мањином Ујгурa у провинцији Синђанг, што Пекинг негира, као и на кинеску политику у Хонг Конгу и њену "дипломатију вукова ратника" као неке од примера агресивног става земље.

Ипак, Камерон је инсистирао на томе да је и даље важно сарађивати са Пекингом јер Кина представља "петину човечанства".

"Нећемо решавати климатске промене без разговора са Кинезима. Нећемо разрадити правила пута у вези са вештачком интелигенцијом, а да се бар не консултујемо са Кинезима", рекао је Камерон, напомињући да верује да је то спољна политика коју Велика Британија треба да води.

У међувремену, Кина је почетком седмице саопштила да је ухапсила шефа прекоморске консултантске фирме због наводног прикупљања осетљивих података у име британске тајне обавештајне службе МИ6.

У октобру је, британска служба безбедности МИ5 упозорила на "епске размере" кинеске шпијунаже, тврдећи да кинески оперативци врбовали више од 20.000 људи у Великој Британији.

image