Свет

Анкета: Трамп убедљиво води уочи избора за републиканску номинацију

Бивши председник САД популарнији је од свих других "црвених" кандидата заједно, указује нова анкета "Ипсоса" и Ројтерса
Анкета: Трамп убедљиво води уочи избора за републиканску номинацијуGetty © Scott Eisen/Getty Images

До званичног почетка надметања за републиканску председничку номинацију остало је само пет дана, а бивши председник САД Доналд Трамп и даље одржава велику предност у односу на своје ривале, показали су данас резултати анкете коју су спровели Ројтерс и "Ипсос".

Трампа подржава 49 одсто присталица "црвених", преноси британска агенција, док други најпопуларнији кандидат, бивша гувернерка Јужне Каролине Ники Хејли ужива подршку 12 одсто републиканаца, а гувернер Флориде Рон Десантис има 11 одсто.

Предузетника Вивека Рамасвамија је подржало четири одсто републиканаца и ниједан други кандидат није добио више од два одсто, док око 18 одсто анкетираних не зна кога да подржи.

У анкети је учествовао 1.941 испитаник који су се идентификовали као присталице Републиканске странке широм САД, што значи да анкета не мора нужно и тачно да предвиди ко ће се од кандидата на крају изборити за номинацију своје партије.

Већина анкета Ројтерса и "Ипсоса" спроведених од августа 2023. године је показала да Трамп ужива подршку отприлике половине бирачког тела републиканаца, а његови ривали у међувремену нису успели да повећају своју популарност.

Хејли је нешто боље прошла међу образованијим републиканцима и имала је користи од прилива новца и подршке републиканаца који не желе да номинују Трампа по трећи пут, али није успела много да одмакне од Десантиса.

Подршка Трампу међу републиканцима са факултетском дипломом је опала на 34 одсто, док 21 одсто подржава Хејлијеву.

Међутим, подршка бившој гувернерки Јужне Каролине међу онима без факултетске дипломе, који уједно чине и већи део републиканског бирачког тела, износи свега 8 одсто, показало је ово истраживање.

image