Свет

Трамп у Апелационом суду у Вашингтону: Прво рочиште о праву на имунитет

Бивши амерички председник је дан раније потврдио да ће се појавити пред судом и запретио свом противкандидату Џозефу Бајдену кривичном пријавом ако суд одбије његов захтев
Трамп у Апелационом суду у Вашингтону: Прво рочиште о праву на имунитетwww.globallookpress.com © IMAGO/Jorge Estrellado

У Апелационом суду у Вашингтону данас је одржано рочиште по жалби на право на имунитет коју је уложио бивши амерички председник Доналд Трамп.

Веће од троје судија разматра жалбу бившег председника на одлуку нижег суда којом му је признато право на имунитет.

Након одржаног рочишта, Трамп је изјавио да би одбијање суда да призна право на председнички имунитет било "веома лош" преседан, преносе "РИА Новости". 

"Као што смо већ указали, ово је отварање Пандорине кутије. Сматрам да као председник треба да имате имунитет", рекао је Трамп додајући да није урадио ништа погрешно.

Његов адвокат, Дин Џон Зауер, изјавио је да се кривичним гоњењем бившег председника због његових службених радњи ризикује отварање "Пандорине кутије, од чега се нација можда никада неће опоравити".

Адвокат америчког Министарства правде, Џејмс Пирс, говорећи у име канцеларије специјалног тужиоца, позвао је веће да одбије Трампов захтев за имунитет јер "он није изнад закона". Он је додао да би будућност била "изузетно застрашујућа" ако преступи за које је Трамп оптужен прођу некажњено.

Трамп је дан раније потврдио да ће се појавити пред судом и запретио свом противкандидату Џозефу Бајдену кривичном пријавом ако суд одбије његов захтев.

Врховни суд САД раније је одбио захтев тужиоца за убрзано преиспитивање Трамповог правног имунитета и његове применљивости на низ кривичних епизода које му се стављају на терет.

Наводи се да је специјални тужилац Џек Смит настојао да убрза истрагу о наводном Трамповом мешању у изборе када је заобишао Врховни суд и затражио од њега да појасни да ли је бивши председник имун на кривично гоњење за дела која се односе на његов период на функцији.

Трамп је раније рекао да не може да буде тужен због нереда у којима је повређено на десетине полицајаца, тврдећи да су његове речи током митинга пре напада на Капитол односиле на "питања од јавног значаја" и да спадају у делокруг апсолутног председничког имунитета.

Одлука је донета након што су Трампови адвокати саопштили да је он имун и на кривично гоњење у одвојеном кривичном предмету који је покренуо специјални адвокат Џек Смит који оптужује Трампа да је планирао да покраде изборе од Џозефа Бајдена. Смитов тим је сигнализирао да ће на суђењу изнети наводне доказе да је Трамп одговоран за насиље на Капитолу и да је намеравао да направи хаос тог дана.

image