Свет

Обавештајни извори: Хезболах би могао извести нападе у САД

На мети би могло бити и америчко дипломатско особље у иностранству, пре свега на Блиском истоку, процењују неименовани амерички безбедносни званичници
Обавештајни извори: Хезболах би могао извести нападе у САД© Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Америчке обавештајне агенције сумњају да би припадници Хезболаха могли да изврше нападе унутар Сједињених Америчких Држава или да узму за мете америчке дипломате у иностранству, пише "Политико", позивајући се на званичнике који су упознати са обавештајним подацима.

Званичници верују да би "милитантна група коју подржава Иран вероватно прво циљала америчко особље на Блиском истоку".

"Америчке обавештајне агенције прикупљају податке о Хезболаху који сугеришу да би могли да разматрају нападе и на америчке трупе или на дипломатско особље у иностранству. Шансе за напад на америчко тло такође расте како тензије у региону ескалирају", додаје "Политико".

Међутим, званичници су одбили да наведу конкретне врсте напада које би Хезболах могао да изведе. Према њиховим речима, Хезболах има "широку међународну мрежу која би омогућила групи да користи своје оперативце да изврши напад у Сједињеним Државама". Обавештајне агенције кажу да друге групе у региону немају такве способности.

"Политико" истиче да би напад унутар САД или напад на америчке трупе и дипломате у иностранству био удар на Бајденову администрацију. "То би такође вероватно привукло Вашингтон назад на Блиски исток у тренутку када покушава да усредсреди своје ресурсе националне безбедности на супротстављање Кини и Русији", закључио је медиј.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је раније да израелске и либанске власти, као и шиитски покрет Хезболах настоје да избегну ескалацију, док Вашингтон покушава да дипломатски олакша њихове напоре.

Абу Таква, командант групе Харакат Хезболах ал-Нуџаба, погинуо је у нападу америчке беспилотне летелице у Багдаду 4. јануара. Централна команда САД је 26. децембра 2023. саопштила да су извршени удари на циљеве који припадају Катаиб Хезболаху.

Шиитска група гађа мете у Ираку као одговор на нападе на коалиционе снаге предвођене САД у Ираку и Сирији. Ирачке власти осудиле су америчке ударе као непријатељски чин којим се нарушава суверенитет земље.

image