Свет

Пробуди се или летиш из Беле куће: Сандерс упозорио Бајдена да ће изгубити од Трампа

Упозорење долази у тренутку када скуповима републиканаца у Ајови званично почиње кампања у САД
Пробуди се или летиш из Беле куће: Сандерс упозорио Бајдена да ће изгубити од ТрампаGetty © Pool / Pool

Берни Сандерс, амерички прогресивни политичар, упутио је оштро упозорење Џозефу Бајдену на почетку године председничких избора: буди агресивнији у решавању проблема милиона гласача или ризикуј да Белу кућу вратиш Доналду Трампу.

У интервјуу за "Гардијан" Сандерс је позвао актуелног америчког председника да се пробуди и буде активнији у својој кандидатури за реизбор. Упозорио је да да ће његов републикански ривал победити ако Бајден не буде директнији у препознавању многих криза са којима се суочавају породице радничке класе.

"Бела кућа мора агресивније да ради по питању здравствене заштите, становања, пореске реформе, високе цене лекова на рецепт", рекао је Сандерс. "Ако можемо да натерамо председника да крене у том правцу, он ће победити; ако не, изгубиће", додао је.

Бајдену и његовом тиму амерички сенатор из Вермонта јасно је ставио до знања да неће победити на овим изборима ако не изађу са прогресивним планом који одговара потребама радничке класе, наводи британски лист.

Сандерсово упозорење долази у важном тренутку за америчку политику. У понедељак ће се републиканци у Ајови окупити на посланичким клубовима који обележавају званични почетак председничких избора 2024. године.

Бајден можда нема конкуренцију међу демократама, али анкете показују да Трамп има предност, нарочито међу демографским групама које су биле важне за Бајденову победу 2020. године - Хиспаноамериканцима и младима.

image