Свет

Новинар који је објавио да су Пољску погодиле руске ракете добио отказ

Због нетачне информације, прослеђене хиљадама информативних агенција, могао је бити испровоциран потенцијални војни одговор Запада
Новинар који је објавио да су Пољску погодиле руске ракете добио отказwww.globallookpress.com © Nina Liashonok

Америчка информативна агенција Асошијетед прес (АП) отпустила је новинара који је објавио чланак о томе да је Русија, наводно, извела ракетни напад на Пољску, јавио је "Вашингтон пост".

Пуштањем нетачне информације, која је прослеђена хиљадама информативних агенција, могао је бити испровоциран потенцијални војни одговор Запада.

Агенција Асошијетед прес је после кратке унутрашње истраге отпустила 35-годишњег новинара Џејмса Лапорту, који је прошле седмице објавио лажну информацију о ракетном нападу на Пољску, што је довело до "нетачног информативног упозорења" и објављивања текста у којем је одговорност за инцидент била пребачена на Русију, пише "Вашингтон пост".

Неколико сати после инцидента Асошијетед прес је, како се наводи, објавио вест у којем је наведено да неименовани "високо рангирани представник америчке обавештајне службе тврди да су руске ракете пале на територију Пољске, чланице НАТО-а, услед чега су погинула два човека".

Информација о руском гађању Пољске се показала као нетачна. Званичници Пољске и Европске уније су касније обзнанили да је једна ракета коју су испалиле украјинске снаге скренула са курса, прелетела границу и пала у Пољску.

Нетачна вест АП, коју су пренели бројни медији широм света, сугерисала је и могућу ескалацију руске специјалне војне операције у Украјини. Односно, пошто је Пољска чланица НАТО-а, могући руски напад на њену територију би изазвао одговор НАТО-а, према одредби да се напад на једну чланицу третира као напад на целу Алијансу.

Новинар је одбио да коментарише догађај. Бивши маринац САД, који је служио у Авганистану, агенцији Асошијетед прес придружио се у априлу 2020. године. Пре тога је неколико година био дописник и извештавао о ратним догађајима и питањима националне безбедности.

image
VV inauguration
banner