Русија

САД упозорава савезнике: Нешто нам се не слаже о експлозији у Пољској

Различите изјаве показују да долази до великих размимоилажења у мишљењу између Вашингтона и Кијева
САД упозорава савезнике: Нешто нам се не слаже о експлозији у Пољској© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Инсистирање украјинског председника Владимира Зеленског да Русија стоји иза смртоносног ракетног удара на Пољску, упркос томе што амерички обавештајци указују да је пројектил био украјински, навело је америчке званичнике да боље координишу поруке са савезницима, укључујући Кијев, о експлозији, пише "Политико".

Према речима двојице западних представника и једног америчког званичника, последња два дана, највиши амерички званичници обратили су се европским лидерима и канцеларији Зеленског, позивајући их на опрез када говоре о томе шта је довело до експлозије у Пољској. Амерички представници су у неколико хитних телефонских позива затражили да се савезници у НАТО-у уздрже од давања дефинитивних изјава до завршетка истраге у Пољској, рекао је један од западних представника. Ова акција је уследила због различитих мишљења чији је пројектил и ко сноси одговорност за напад.

После експлозије у уторак, Зеленски је рекао да је Русија испалила пројектил који је убио двоје људи у Пољској. Следећег дана, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је казао да је ракета вероватно украјинска.

Различите изјаве показују да долази до великих размимоилажења у мишљењу између Вашингтона и Кијева.

Амерички званичници умањују важност ових разлика, а могућност да се сукоби наставе током зиме, значи да би могло да буде још оваквих инцидената.

Конфузија проузрокована експлозијом пројектила била је "заиста важна пробна вожња" за Сједињене Државе, њихове савезнике у НАТО-у и Украјину, рекла је Хедер Конли, бивша службеница Стејт департмента са експертизом у Европи, а сада председница немачког Маршаловог фонда из Сједињених Америчких Држава.

Ракета је у уторак погодила југоисточну Пољску баш када је Русија појачала своје ракетне нападе на Украјину. Инцидент је подигао глобалну узбуну будући да је Пољска у НАТО-у.

Зеленски и поједини његови помоћници убрзо су окривили Кремљ. Међутим, наредна 24 сата, амерички, НАТО и пољски лидери су рекли да докази показују да је напад на Пољску вероватно извршен украјинском ракетом која је покушавала да онемогући руски напад.

Председник Украјине је у среду рекао да су га његови војни лидери уверили да је пројектил руски и да не сумњa у чињеницу да Кијев није умешан у инцидент у Пољској. Ту његову изјаву прокоментарисао је амерички председник Џозеф Бајден рекавши: "То није доказ".

Ова изјава украјинског председника подстакла је највише америчке представнике да се у среду обрате савезницима у НАТО-у, рекавши да САД верују да је пројектил из Украјине руске производње.

Амерички обавештајци су сагласни са тврдњама да је украјинска ракета земља-ваздух дугог домета испаљена из ракетног одбрамбеног система С-300, изгледа изазвала експлозију у Пољској, кажу двојица америчких обавештајаца, пише "Политико".

Америчке обавештајне агенције нису коментарисале, али су САД изнеле став да верују да је пројектил вероватно послат из Украјине. Портпарол Савета за националну безбедност је рекао да администрација није видела ништа што би било у супротности са проценом Пољске да је експлозија највероватније била резултат украјинске противваздушне ракете.

Директор ЦИА Вилијам Бернс је у среду са пољским председником Анджејем Дудом разговарао о експлозији у Пољској, рекао је један амерички званичник, не наводећи притом детаље и место њиховог састанка. Званичник је додао да је Бернс казао Дуди да су САД посвећене наставку пружања подршке Украјини. Овај састанак је био заказан пре ракетног удара.

Од среде увече, украјински званичници, укључујући и канцеларију Зеленског, од својих европских колега траже да виде конкретне доказе да је пројектил украјински.

Зеленски је на Блумберг форуму нове економије у Сингапуру казао: "Не знам 100 посто, а мислим да ни свет 100 одсто не зна шта се десило".

Украјински председник је додао да су му војни помоћници, на основу визуелног приказа места инцидента, рекли да експлозију није могао да изазове искључиво украјински пројектил.

Поједини западни лидери покушали су да искористе тренутак да аргументују да коначна кривица и даље лежи на Русији, која је у фебруару започела своју специјалну операцију у Украјини. Амерички, НАТО и други званичници, става су "да Москва није наставила са својим ничим изазваним ратом, Украјина не би користила противваздушни систем одбране".

Са друге стране, Кремљ је био огорчен што је првобитно био окривљен за експлозију у Пољској.

"Ми видимо овај хаос као намеран напор учињен у оквиру систематске антируске кампање коју води Запад", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Руске Федерације.

Државни секретар Ентони Блинкен у четвртак је казао да сви чекају да Пољска заврши истрагу.

"Међу свима нама - Украјином, Пољском, Сједињеним Државама, нашим НАТО савезницима, партнерима из Г7, постоји тенденција да следимо чињенице", рекао је Блинкен.

Будући на временске услове, да долази дуга и тешка зима, поједини војни лидери предвиђају да ниједна страна у борбама неће остварити значајне добитке. Према њиховим проценама, како би Украјина задржала превласт над Херсоном, мораће да се настави снабдевање Кијева са оружјем и хуманитарном помоћи.

image