Свет

Ракета погодила амерички брод близу обале Јемена; Пентагон потврдио напад: Криви су Хути

Медији јављају да је дошло до новог напада на трговачке бродове који плове у близини Јемена
Ракета погодила амерички брод близу обале Јемена; Пентагон потврдио напад: Криви су Хутиwww.globallookpress.com © ABACA

Трговачки брод који припада Сједињеним Америчким Државама погођен је данас ракетом у близини обале Јемена, јавља Ројтерс, позивајући се на Војно-поморске снаге Велике Британије, које су раније током дана саопштиле да је дошло до некаквог "инцидента" у близини обале Јемена.

Ројтерс додаје да је у току истрага и да се свима препоручује да плове тим водама пажљиво.

У међувремену, напад је потврдио и Пентагон. Американци поручују да је ракета пуштена са севера Јемена, и то са територије коју контролише хуситски покрет Ансар Алах, а коју подржава Иран, преносе "РИА Новости".

Из Пентагона додају да нико није повређен и да нема страдалих.

Ипак, "Скај њуз", позивајући се на британску компанију "Амбер", која се бави питањима морске безбедности, јавља да је на броду дошло до пожара и то у оном делу где се држи терет. Из компаније још додају да брод није повезан са испоруком робе у Израел.

Пентагон је саопштио да је брод пловио под заставом Маршалских Острва, и да је након напада наставио да плови по раније одређеној маршути.

Подсетимо, прошле недеље САД, Велика Британија и њихови савезници извели су масовне ударе по циљевима јеменских Хута као одговор на њихове нападе у Црном мору, који су већ изазвали одређене економске и логистичке проблеме.

Хути су поручили да захтевају престанак напада на Палестинце у Појасу Газе, објаснивши да је оно што се данас дешава у том делу света разлог за њихове нападе. Након масовних напада по Јемену, портпарол јеменских Хута рекао је да нема оправдања за ове акције, које је, узгред, осудила и Москва, и најавио да ће наставити нападе на бродове у Црвеном мору који плове ка Израелу.

Америчке поморске снаге, након почетка напада на позиције јеменских Хута, издале су саопштење, у којем се наводи да Вашингтон препоручује комерцијалним бродовима, који плове под америчком заставом, да избегавају пловидбу у јужном делу Црвеног мора. Препорука остаје на снази до 19. јануара, а ступила је на снагу 12. јануара. 

Данас, Хути понављају да ће наставити са нападима на "израелске бродове и бродове који иду према лукама окупиране Палестине", што је шеф иранске дипломатије, такође, потврдио, позивајући се на сазнања добијена од Хута.

image