Свет

Аустралија одбила да донира хеликоптере Украјини

Аустралијски "тајпани" биће послати на отпад и у старо гвожђе, упркос константним захтевима Кијева за њихову испоруку
Аустралија одбила да донира хеликоптере Украјини© navy.gov.au

Украјина неће добити вишенаменске хеликоптере МРХ-90 "тајпан" од Аустралије, упркос томе што су летелице расходоване, преноси "Еј-Би-Си ТВ", позивајући се на одлуку Министарства одбране и Ратног ваздухопловства Аустралије. 

Аустралијски "тајпани" биће послати на отпад и претворени у старо гвожђе упркос константним захтевима Кијева за њихову испоруку. Ова одлука донета је због, како се наводи, избегавања потенцијалног угрожавања живота украјинских пилота изазваног проблемима који се могу јавити при управљању летелицама.

Стога су сва уверавања са украјинске стране да "могу да изађу на крај са тим" – игнорисана. Нема сумње да је оваквој одлуци допринела и несрећа са краја јула прошле године, када се један МРХ-90 аустралијске војске срушио током заједничке вежбе са војском САД. У несрећи су погинула сва четири члана посаде.

Званичном Кијеву ни ово није сметало, па је поново захтевао "тајпане" као вид замене за сопствене хеликоптере Ми-8 совјетске производње. Наиме, према речима заменика команданта хеликоптерске бригаде, "њима је место музеју, а не на бојном пољу".

Тако ће Аустралија својих 47 "тајпана" заменити са око 40 америчких "црних јастребова", док ће украјински пилоти наставити да лете на преосталим "музејским експонатима", односно хеликоптерима Ми-8.

image