Свет

Корисници Фејсбука и Инстаграма сексуално узнемиравају око 100.000 деце дневно

Неки материјали за експлоатацију деце су преко десет пута заступљенији на Фејсбуку и Инстаграму него на Порнхабу и Онлифенсу, тврди се у тужби Новог Мексика против "Мете"
Корисници Фејсбука и Инстаграма сексуално узнемиравају око 100.000 деце дневноwww.globallookpress.com © © Rafael Henrique

Корисници Фејсбука и Инстаграма сексуално узнемиравају око 100.000 деце дневно на овим друштвеним мрежама, наводи се у правном поднеску који је наводно отпечаћен у среду на основу тужбе коју је држава Нови Мексико поднела против матичне компаније "Мета" прошлог месеца.

Нежељене поруке које малолетници примају од других корисника укључују "слике гениталија одраслих", открили су "Гардијан", "Техкранч" и други медији. Извештаји су цитирали интерне документе компаније укључене у поднесак, који показују да је више запослених у "Мети" изразило забринутост због експлоатације деце на својим платформама.

Гигант друштвених медија одавно је свестан сексуалних предатора који циљају на њихове најмлађе клијенте. Један виши извршни директор је чак сведочио пред Конгресом прошле године о томе како је његова ћерка била сексуално прогањана на Инстаграму и о својим крајњим узалудним напорима да то оконча.

Неки запослени су се забринули да би проблем са предаторима могао имати озбиљне последице и по компанију, наводи се у поднеску, који описује инцидент из 2020. у којем је 12-годишња ћерка извршног директора "Епла" примала непристојне поруке на Ај-џи дајрект – платформи за приватне поруке на Инстаграму, аналогној Фејсбуковом Месенџеру.

"Ово је ствар која љути 'Епл' до те мере да прете да ће нас уклонити из Епстора", написао је запослени у "Мети" у једном документу.

"Мета" је признала ризике које представља допуштање деци да примају нежељене директне поруке на Фејсбуку и Инстаграму, али је компанија одбила да примени предложене заштитне мере и чак је стала на пут усвајању исправки за безбедност деце јер у томе није било новца, наводи државни тужилац Новог Мексика Раул Торез.

Тужба ове државе терети "Мету" да је дозволио Фејсбуку и Инстаграму да се претворе у "тржиште за предаторе у потрази за децом", тако да није успео да уклони чак ни пријављене дечју порнографију и други увредљиви садржај. Неки материјали за експлоатацију деце су "преко десет пута заступљенији на Фејсбуку и Инстаграму него на Порнхабу и Онлифенсу", тврди се у тужби.

Док је Мета одговорила на тужбу тврдећи да је провела "више од једне деценије радећи на овим питањима", нови јавни документи показују да компанија намерно ограничава функције безбедности деце чак и док покушава да привуче више деце и тинејџера да користе директне поруке.

image
VV inauguration
banner