Свет

Џонсон тврди да није саботирао примирје између Русије и Украјине

Главни украјински преговарач на преговорима у Истанбулу Давид Арахамиа, који је претходно открио да је Борис Џонсон поручио да Украјинна треба да се "само бори" и не потписује ништа, сада тврди да "ни тада, а ни сада" ниједан од западних партнера Украјини не даје упутства како да се понаша
Џонсон тврди да није саботирао примирје између Русије и УкрајинеGetty © Leon Neal/Getty Images

Борис Џонсон негирао је своју умешаност у прекид мировних преговора између Русије и Украјине у пролеће 2022. године.

Међутим, бивши британски премијер изјавио је за "Тајмс" да је након преговора у Истанбулу рекао украјинском председнику Владимиру Зеленском да је забринут у вези са могућношћу потписивања било каквог споразума између Москве и Кијева, напоменувши да је Британија спремна да помогне Украјини "1000 одсто".

Подсетимо, главни преговарач у Истанбулу и шеф парламентарне фракције странке Владимира Зеленског Давид Арахамија признао је крајем новембра прошле године да је Кијев у марту 2022. имао прилику да закључи мировни споразум, што би спречило будуће крвопролиће и под условима који би били повољнији него сада.

Према његовим речима, британски премијер Борис Џонсон је стигао у Кијев током разговора и поручио украјинским властима да наставе да се боре и да не потписују никакве споразуме са Москвом.

"Ово је потпуна глупост и руска пропаганда", тврди Џонсон у интервјуу за "Тајмс".

У разговору за "Тајмс", Арахамиа је сада тврдио да су његове речи "искривљене", да Џонсонов коментар о томе како Украјина треба "само да се бори" био у контексту заједничког отпора Русији, те да ниједан западни званичник никада није имао моћ да нареди Зеленском .

"Ни тада, а ни сада ниједан од наших (западних) партнера не даје Украјини упутства о томе како да изгради своју одбрану или које политичке одлуке да донесе. То је суверено право украјинског руководства", рекао је Арахамиа, тврдећи да "никакви мировни предлози или мировни споразуми нису били могући у фебруару или марту 2022."

image