Свет

"Волстрит џорнал": САД, Египат и Катар подстичу Израел и Хамас да прихвате мировни план

Лист наводи да би преговори о прекиду ватре требало да почну у Каиру наредних дана
"Волстрит џорнал": САД, Египат и Катар подстичу Израел и Хамас да прихвате мировни план© Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

САД, Египат и Катар подстичу Израел и Хамас да прихвате свеобухватан план којим би био окончан рат у Појасу Газе, омогућено ослобађање талаца које држи палестинска милитантна група, пуне нормализације односа Израела са суседима и преговора о успостављању палестинске државе, објавио је "Волстрит џорнал", позивајући се на добро обавештене дипломатске изворе.

Лист наводи да би преговори о прекиду ватре требало да почну у Каиру наредних дана.

Према том плану, требало би да буде успостављен прекид ватре током 90 дана, а током тог периода Хамас би ослободио све таоце цивиле, док би Израел ослободио на стотине палестинских затвореника, повукао се из градова у Појасу Газе, дозволио слободу кретања у тој енклави, прекинуо активност дронова над тим подручјем и дозволио допремање дупло веће помоћи за енклаву.

Како се истиче, у другој фази Хамас би ослободио израелске жене војнике, а Израел би ослободио још палестинских затвореника.

У трећој фази Израел би повукао трупе на границу Појаса Газе, док би Хамас ослободио израелске војнике и мушкарце, наводи лист.

Египатски званичници рекли су за "Волстрит џорнал" да ће тада бити разговора о трајном прекиду ватре, нормализацији односа између Израела и Саудијске Арабије, поред других арапских земаља, као и о успостављању палестинске државе.

Египатски званичници су навели да се Израел залаже за двонедељни прекид ватре и избегава разговоре о трајном прекиду сукоба.

image