Свет

Пензија за аустралијског политичара који је подржао прогон Новака Ђоковића

Морисон је тврдио да је српски тенисер визу добио по аутоматизму иако је касније утврђено да то није тачно
Пензија за аустралијског политичара који је подржао прогон Новака Ђоковићаwww.globallookpress.com © Rod Lamkey - CNP

Некадашњи премијер Аустралије Скот Морисон, српској јавности најпознатији из времена хапшења и прогона с континента најбољег тенисера на свету Новака Ђоковића 2022. године, најавио је да ће вратити посланички мандат како би преузео функцију у приватном сектору.

Морисон је, наиме, подржао одлуку тадашњег министра за имиграције Алекса Хока да протера Ђоковића јер је наводно представљао опасност по јавно здравље због тога што није био вакцинисан против ковида 19 иако су му аустралијске власти претходно издале визу. Хокову одлуку једногласно је потврдило трочлано судско веће Федералног суда у Аустралији након чега је српски тенисер летом за Дубаи напустио територију те земље. 

Комитет аустралијског парламента касније је утврдио да је Ђоковић добио визу не по аутоматизму, како је тврдио Морисон, већ му ју је издао службеник Министарства за имиграцију и Министарства унутрашњих послова Аустралије.

Јасно је било да је бивши премијер на Ђоковићевом примеру желео да сакупи политичке поене будући да су се касније те године одржавали избори које је пак изгубио.

Морисон је био уплетен и у скандал због тога што је током пандемије ковида одлучио да истовремено постане и министар здравља, финансија, трезора и унутрашњих послова, правдавши то "ванредним околностима" с којима се земља суочавала.

Такође, бивши аустралијски премијер је две године тајно радио са САД и Великом Британијом на формирању савеза АУКУС у којем би три земље делиле напредне одбрамбене технологије, омогућавајући Канбери да купи америчке подморнице на нуклеарни погон и одустане од претходног уговора с Француском.

Морисон је своју одлуку да се повуче из политике образложио речима да је време да се врати приватном животу.

Како је додао, сада ће преузети "стратешке саветодавне улоге" широм Азије како би се усредсредио на безбедносна питања у Индо-Пацифику.

image