Свет

Минск оптужује НАТО да крши обавезе из документа о међународној безбедности

Ревенко се посебно осврнуо на Пољску, која планира да започне и вежбу "Драгон 2024" крајем фебруара, чиме ће "прећи линију", а према његовим речима и Варшава је игнорисала сопствене обавезе које прописује "Бечки документ"
Минск оптужује НАТО да крши обавезе из документа о међународној безбедностиGetty © Sean Gallup

Валериј Ревенко начелник Канцеларије за међународну војну сарадњу и помоћник министра одбране Белорусије, оптужио је НАТО да је прекршио међународне обавезе тиме што није позвао Белорусију као посматрача на вежбе Алијансе, преносе "РИА Новости".

"Упркос тврдњама о спровођењу 'Бечког документа' (о мерама за изградњу поверења и безбедности), поступци појединих држава у најмању руку изазивају неспоразум. Чланице НАТО планирају да ангажују 90.000 војника на 'највећој вежби у последњих неколико деценија', међутим Белорусија није добила никакво обавештење или позив", написао је белоруски званичник на друштвеној мрежи "Икс".

Ревенко се посебно осврнуо на Пољску, која планира да започне и вежбу "Драгон 2024" крајем фебруара, чиме ће "прећи линију", а према његовим речима и Варшава је игнорисала сопствене обавезе које прописује "Бечки документ".

Подсећања ради, прошлог четвртка, амерички генерал и главнокомандујући НАТО снага за Европу, Крис Каволи најавио је да ће "следеће недеље почети највећа вежба Алијансе у последњих неколико деценија - 'Непоколебљиви бранилац 24'".

Сценарио вежбе биће симулација напада "блиског противника" на једну од земаља чланица НАТО и њихов последични одговор, а маневри ће се изводити у Немачкој, Пољској и Балтичким земљама, односно у близини границе са Украјином, Белорусијом и Каљининградском области, тј. Русијом.

У њој ће учествовати око 90.000 војника, уз више од 50 војних бродова - од носача авиона до разарача, 80 борбених авиона, хеликоптера и беспилотних летелица, као и око 1.100 борбених возила, од чега 133 тенка и 533 борбена возила пешадије.

Као одговор на активности НАТО снага, начелник белоруског генералштаба Виктор Гулевич најавио је да ће оружане снаге ове земље појачати своје јединице за електронско ратовање стациониране на западним границама.

image