Србија и Балкан

Највећа НАТО вежба у последње три деценије, али без "Косова": Циљ да Русији покажу реалне могућности

Упркос континуираној подршци Украјини, "Косово" и његова војска неће бити укључени у вежбу НАТО-а, што пензионисани пуковник тзв. косовских безбедносних снага Африм Весељи то сматра политичком одлуком
Највећа НАТО вежба у последње три деценије, али без "Косова": Циљ да Русији покажу реалне могућности© Tanjug/ AP Photo/Vadim Ghirda

НАТО припрема вежбу "Стедфаст дифендер" за коју се најављује да ће у организационом смислу бити највећа у последњим деценијама, а која за циљ има да се Русији покажу реалне могућности док у Украјини траје рат скоро две године.

Упркос континуираној подршци Украјини, "Косово" и његова "војска" неће бити укључени у вежбу НАТО-а, а процењује се да се то дешава из политичких разлога, пише "Дукађини".

За "Стедфаст дифендер" најављено је да ће бити највећа војна вежба у последњих више од три деценије, односно од завршетка Хладног рата.

Док безбедносни изазови не изостају у многим регионима, акценат је на рату у Украјини, конкретно на поруци која се намерава послати Русији.

У одговору "Дукађинију", Северноатлантска алијанса каже да је циљ демонстрација јединства, док ће 31 држава бити део тога, као и Шведска, која остаје да чека финализацију чланства у НАТО.

"НАТО ће 2024. године извести вежбу 'Стедфаст дифендер', највећу вежбу НАТО у последњих неколико деценија, са снагама 31 земље чланице и Шведске. Она ће се заснивати на новим одбрамбеним плановима НАТО-а", наводи се у одговору НАТО-а.

"'Стедфаст дифендер 2024' ће показати нашу способност да брзо распоредимо снаге из Северне Америке и других делова Алијансе да ојачамо одбрану Европе. 'Стеафаст дифендер 2024' ће бити јасна демонстрација нашег трансатлантског јединства и снаге, те наше одлучности да наставимо да чинимо све што је неопходно да бранимо једни друге, наше вредности и међународни поредак заснован на правилима. Вежбе НАТО-а су дефанзивне, транспарентне и пропорционалне и изводе се уз пуно поштовање наших међународних обавеза", додаје се.

Али, међу 32 земље није било места за "Косово" и "косовске војнике", жали се "Дукађини".

Министарство одбране тзв. Косова је саопштило "Дукађинију" да су фокусирани на организацију вежби "Дифендер 2025", али извори указују да упркос подршци Украјини, КБС није добио позив.

"Пошто смо домаћини 'Дифендер Јуроп 2025', наш фокус је на припреми за реализацију те вежбе, а за то смо већ почели да учествујемо на припремним конференцијама. Сви неопходни логистички и оперативни услови за одржавање ове вежбе су испуњени током 'Дифендер Јуроп 2024'", саопштило је тзв. министарство.

Остављајући по страни "Косово", пензионисани пуковник тзв. косовских безбедносних снага Африм Весељи то сматра политичком одлуком.

"Ово је само порука Северноатлантске алијансе, алијансе за слободу народа и држава да ће руска агресија, ако мисли да почне нешто ново, пропасти... Косово је подржало Украјину, КБС сада обучава украјинске војнике у потрази и спасавању, зашто Косово није укључено, мислим да је то политичко питање због санкција које Косово сноси због немудре политике", рекао је Весељи.

Вежба, која је најављена за прву половину ове године, поклапа се и са 75. годишњицом од оснивања НАТО-а.

Међу државама са највећим бројем учесника је Велика Британија која је најавила да ће учествовати са 20.000 војника.

image