Свет

Ништа од помирења: Северна Кореја срушила споменик наде за поновно уједињење са Југом

Помирење није више могуће, саопштио је севернокорејски лидер
Ништа од помирења: Северна Кореја срушила споменик наде за поновно уједињење са Југом© Kok Leng Yeo Creative Commons Attribution 2.0

Северна Кореја срушила је споменик који је симболизовао наду у помирење са Југом, неколико дана након што је севернокорејски лидер Ким Џонг Ун саопштио да мирно уједињење две Кореје више није могуће. 

Као најновији знак растућих тензија на полуострву, Лук поновног уједињења – изграђен 2000. након значајног међукорејског самита, нестао је са сателитских снимака. Није сасвим јасно када и како је срушен, пише "НК њуз", преноси британски "Гардијан". 

Ким je недавно обраћајући се Врховној народној скупштини описао бетонски славолук који приказује две жене, једну са Севера и једну са Југа, како држе обрисе Корејског полуострва као "трн у оку".

Он је додао да би устав Северне Кореје требало да буде измењен како би одражавао нови статус Јужне Кореје као њиховог "главног непријатеља" – чиме се окончава деценија званичне политике у којој се наглашавао циљ коначног поновног уједињења Севера са Југом.

Лук од 30 метара, формално познат као Споменик Три повеље за национално уједињење, налази се на Ауто-путу поновног уједињења, који повезује Пјонгјанг са границом са Јужном Корејом, а наводно је подигнут у знак сећања на планове за поновно уједињење Кимовог деде и оснивача Северне Кореје Ким Ил Сунга.

Јужна Кореја је у среду саопштила да је Северна Кореја лансирала неколико крстарећих пројектила у море, две недеље након што је испалила артиљеријску муницију у близини спорне морске границе ових двеју држава. 

Северна Кореја је лансирала пројектиле у знак протеста због заједничких војних вежби јужнокорејских и америчких снага, које та држава сматра пробом за инвазију.

Јужна Кореја је, на челу са конзервативним председником Јун Сук Јеолом, заузела тврђи став против Пјонгјанга, обећавајући хитне и оштре одговоре на севернокорејске провокације.

Северна је, као одговор, обећала да ће "збрисати" суседа ако га нападну јужнокорејске и америчке снаге. Крајем прошле године, Пјонгјанг је рекао да споразум са Јужном Корејом из 2018. потписан ради деескалације војних напетости више није важећи, а Врховна народна скупштина је прошле недеље укинула владина тела која су надгледала сарадњу са Јужном Корејом.

image