Свет

После Сирије, војска САД разматра и повлачење из Ирака

Истовремено поједини званичници из Багдада позвали су да се процес повлачења убрза и да се САД обавежу на одређени временски рок у ком ће то учинити
После Сирије, војска САД разматра и повлачење из ИракаGetty © Joe Raedle

Током 24. јануара појавила се вест да Сједињене Америчке Државе разматрају (делимично) повлачење својих трупа из Сирије, а како преносе Си-Ен-Ен и Ројтерс, Вашингтон је спреман и за разговоре о будућности присуства својих трупа у Ираку. Овакав наратив указује да ће Вашингтон и Багдад ускоро договорити временски рок за окончање деценијског распоређивања америчке војске на територији ове Блискоистиочне државе.

У поруци достављеној ирачком министру спољних послова, Фуаду Хусеину, америчка влада изразила је спремност на преговоре о следећој фази војне операције у Ираку, пренели су Ројтерс и Си-Ен-Ен, позивајући се на наводе неименованих војних званичника. Хусеин је касније потврдио да је примио "важну поруку" од америчког изасланика и додао да ће је "прочитати премијер и надлежни органи власти", не објашњавајући детаље.

Подсећања ради, у Ираку се и даље налази око 2.500 припадника војске САД, који су ту остале након распоређивања 2014. године и борбе са Исламском државом. Њихов задатак би требало да буде обука и саветовање ирачких трупа, јер је Пентагон још 2021. године прогласио крај борбених операција, међутим америчке снаге су од тада извеле на десетине мисија и напада чије мете су биле групе повезане са Ираном.

Иако је војни врх САД осмог јануара саопштио да не разматра повлачење својих снага, Си-Ен-Ен наводи да ће део предстојећих разговора бити посвећен томе "да ли и када ће бити изводљиво окончати америчко војно присуство у Ираку". Сличне информације преноси и Ројтерс, који извештава да је Вашингтон одустао од пређашњег услова да ће се снаге САД повући тек када милитантне групе које подржава Иран буду престале са својим активностима.

Истовремено поједини званичници из Багдада позвали су да се процес повлачења убрза и да се САД обавежу на одређени временски рок у ком ће то учинити. Тако је и ирачки председник владе – Мухамед Шија ел Судани изјавио да ће ускоро иницирати процес "како би се трајно окончало присуство међународне војне коалиције на територији Ирака", али ни он није одредио конкретан датум када би се то могло остварити.

Ројтерс додаје да би преговори Багдада и Вашингтона могли да потрају "неколико месеци, или више", као и да повлачење америчких трупа није "непосредно".

Ел Судани је јавно осудио неколико скорашњих америчких ваздушних напада на ирачком тлу, додајући да јавно угрожавају сувереност његове земље и представљају претњу по регионалну стабилност. Председник владе Ирака сматра да ваздушни удари САД "подривају споразуме и заједничку безбедносну сарадњу", наглашавајући потребу да се "преобликују будући односи са Вашингтоном".

image