Свет

Амбасадор Венецуеле: Мадуро планира посету Русији

Каракас би требало да постане стална чланица БРИКС-а на следећем самиту те организације у Русији у октобру 2024. године
Амбасадор Венецуеле: Мадуро планира посету Русији© Tanjug/AP Photo/Ariana Cubillos

Москва и Каракас разговарају о погодном времену за посету председника Венецуеле Николаса Мадура Руској Федерацији, рекао је амбасадор те латиноамеричке земље у РФ Хесус Рафаел Салазар Веласкез.

"Ова посета је заправо била планирана прошле године, али на крају Мадуро није могао да оде. Сада је предвиђена за ову годину. Стране договарају о повољном термину да председник (Русије Владимир) Путин прими председника Мадура", рекао је венецуелански дипломата новинарима а пренеле "РИА Новости".

Посета Русији долази у осетљивом тренутку за Венецуелу због сукоба с Гвајаном око територије Есекибо, коју је Каракас, након референдума расписаног 3. децембра 2023, прогласио својом. Спорна територија је богата нафтом и минералима, а контролише је суседна Гвајана.

Иначе, територија Есекиба са 159.500 квадратних километара чини две трећине Гвајане, а Венецуела тврди да јој је та она отета када је граница север-југ повучена пре више од једног век.

Крајем прошле године, венецуелански министар спољних послова Иван Хил Пинто боравио је у Русији, где је разговарао с руским колегом Сергејем Лавровом и другим званичницима о изградњи модела сарадње отпорног на противправне, једностране мере принуде и о проширењу обострано корисних веза у разним областима.

Такође, очекује се и да ће се Венецуела, која је поднела захтев за чланство у августу 2023, придружити БРИКС-у на следећем самиту те организације у Русији у октобру 2024. године.

image