Свет

Упознајте Хансјерга Виса: Да ли је швајцарски милијардер из Вајоминга "нови Сорош"?

Његово богатство годинама се провлачи кроз либерални екосистем, чак и када су демократе осудиле употребу мрачног новца у америчкој политици који омогућава политички активним групама да штите идентитет донатора
Упознајте Хансјерга Виса: Да ли је швајцарски милијардер из Вајоминга "нови Сорош"?© The Wyss Foundation and Oceana/Wikipedia

Хансјерг Вис (88) је швајцарски милијардер који живи у Вилсону у Вајомингу. Донирао је много новца у САД и био довођен у везу са директним утицајем на политичку кампању у Америци.

"Блумберг" доноси извештај на осам страна коме је циљ да демистификује "баука америчке деснице".

"Донатор-инфлуенсер попут Виса, дугогодишњи покровитељ циљева везаних за животну средину и здравствену заштиту, има мало познатих веза са Сорошем, осим заједничког програма заштите животне средине. Али, његово богатство се годинама провлачи кроз либерални екосистем, чак и када су демократе осудиле употребу мрачног новца у америчкој политици, који омогућава политички активним групама да штите идентитет донатора. Са друге стране, његова политика, богатство и страно порекло неизбежно подстичу поређења са Сорошем", наводи лист.

Нико не оспорава да Вис "има много новца за давање".

"Блумбергов" индекс милијардера показује да оснивач "Синтес холдингса", произвођача медицинских уређаја и сувласник британског ФК Челси, Вис вреди више од 10 милијарди долара, три милијарде долара више од Сороша. Швајцарац је продао "Синтес холдингс" компанији "Џонсон & Џонсон" за 19,7 милијарди долара у готовини 2012. године.

Према анализи пореских пријава "Блумберга", Висова филантропија са седиштем у Вашингтону, "Вис Фондејшн", од 2016. године донирала је више од 807 милиона долара у САД, углавном у еколошке сврхе.

Током истог периода, огранак фондације за заговарање и лобирање, "Бергер Екшн Фунд", дао је више од 343 милиона долара либералним групама, међу којима су оне које се боре против републиканских напора да преузму изборне округе и финансирају демократски Одбор за политичку акцију.

Савезни закон, иначе, забрањује страним држављанима да директно или индиректно дају прилоге или донације у вези са било којим савезним, државним или локалним изборима или огласима који промовишу политичке кандидате САД.

У исто време, Вис је седео близу центaра моћи – он је члан одбора Центра за амерички прогрес, труста мозгова који је блиско повезан са демократским естаблишментом. Чак је дао више од 208 милиона долара Фондацији "Сикстин Трти" за прање пара левице, која не открива своје финансијере.

Чак и пре него што је Сорош (93) прошле године најавио да ће се повући из  политичке мреже, конзервативци су "тражили негативца" који би могао да га наследи.

image