Свет

Реаговао и Маск: Антидефамацијска лига означава противнике транс идеологије као екстремисте

Организација која се историјски махом фокусирала на антисемитизам сада органе за спровођење закона упућује на неистомишљенике по питању родне идеологије
Реаговао и Маск: Антидефамацијска лига означава противнике транс идеологије као екстремисте© Photo Illustration by Buda Mendes/Getty Images

Антидефамацијска лига (АДЛ), међународна невладина организација са седиштем у САД почела је да означава "онлајн појачиваче ЛГБТК+ мржње" као екстремисте које органи за спровођење закона треба да испитају, показује имејл који је пренео "Оверсајт проџект". 

Откриће указује да АДЛ, "водећа организација за борбу против мржње у свету", посебно наводи полицију да пажљиво испита јавне личности и ауторе који се боре против "транс идеологије". 

Вест о томе је на Иксу, између осталих, поделио и аутор и новинар "Дејли вајера" Мет Волш, на шта је амерички милијардер и власник "Икса" Илон Маск реаговао знаком узвика.

АДЛ се историјски најпре фокусирао на антисемитизам, али је последњих година велику пажњу усмеравао на "говор мржње и екстремизам". АДЛ је описао садржај који се супротставља трансродној идеологији и као "опасан" и "лажан", тврдећи да такав садржај "инспирише екстремистичке активности у стварном свету".

"АДЛ и сличне организације су кључни покретачи америчког оружја. Они обезбеђују лажнe закључке и интелектуално покриће како би на своје неистомишљенике послали људе са оружјем. Наш истражни рад наставља да разоткрива примере ових група које покрећу владине акције" рекао је за "Дејли сигнал" директор "Оверсајт проџекта" Мајк Хауел.

image