Свет

Тексас пркоси Вашингтону: Одбија да уклони бодљикаву жицу на граници са Мексиком

Не планирамо да испоштујемо наредбу Владе САД, а гувернер Грег Абот ће наставити да чини све што је потребно да заштити нашу државу, поручује државни тужилац Тексаса Кен Пакстон
Тексас пркоси Вашингтону: Одбија да уклони бодљикаву жицу на граници са Мексиком© John Moore/Getty Images

Тексас не планира да испоштује наредбу Владе САД да агентима граничне патроле одобри приступ Шелби парку, како би пресекли бодљикаву жицу на том делу границе са Мексиком, изјавио је генерални тужилац те државе Кен Пакстон за "Фокс њуз".

Пакстон је изразио подршку гувернеру Грегу Аботу, који је претходно подржао право Тексаса да брани своје границе од "инвазије" илегалне имиграције".

"Гарантујем вам да ће Абот чврсто остати при свом ставу. Поставиће бодљикаву жицу, блокираће границу и наставиће да чини све што је потребно да заштити нашу државу", казао је Пакстон.

Америчко Министарство за унутрашњу безбедност је у уторак обавестило Пакстона да има рок до петка да се изјасни да ли ће гранична патрола имати приступ Шелби парку или не. 

Ен-Би-Си њуз наводи да иако је Тексас известио да је парк отворен за јавност, он наставља да ограничава пролаз граничној патроли. 

С тим у вези, Пакстон је за "Фокс њуз" потврдио да не планира да испоштује рок и да сумња да ће ово одбијање изазвати физички обрачун државних и савезних званичника, предвиђајући да ће ствар бити решена на суду.

 У том смислу, портпарол Одељења за унутрашњу безбедност подсетио је да је спровођење закона о имиграцији "савезна одговорност". 

Амерички Врховни суд пресудио је у корист савезне владе како би могла да уклони бодљикаву жицу коју су власти Тексаса поставиле у Шелби парку и на другим местима, како би спречиле прелазак миграната.

image