Свет

Европа у свемирској трци са Кином и САД

За ово је потребно непоколебљиво јединство у Европи, каже француски министар финансија
Европа у свемирској трци са Кином и САДNone © TANJUG/Mohammed Badra, Pool Photo via AP

Европа мора да ојача стратешку аутономију у свемиру како би се такмичила са Кином и Америком, рекао је француски министар економије Бруно Ле Мер.

Изјава долази у моменту када се министри 22 чланице Европске свемирске агенције (ЕСА) састају у Паризу како би потврдили рекордни буџет од 18,5 милијарди евра у трајању од три до пет година.

Ле Мер је истакао да чланице морају да плате за "аутономни приступ свемиру". 

"Мора постојати јединствена Европа, јединствена европска свемирска политика и непоколебљиво јединство како би се суочили са кинеским и америчким амбицијама", рекао је француски министар, преноси "Политико".

Европа има сателитске системе за праћење климатских промена и геолокацију, али не може да шаље астронауте у свемир, нити да понуди комерцијалне сателитске комуникационе услуге.

Цена независности

Разговори на дводневној конференцији обухватиће много тога, од финансирања истраживачких пројеката до временских сателита, укључујући и мисију на Марс, као и додатни новац за сигуран комуникациони сателитски систем који је предложила Европска комисија са идејом да буде конкуренција Старлинку Илона Маска.

Ипак, не треба заборавити да се ово дешава усред галопирајуће инфлације и раста животних трошкова, што ставља јавну потрошњу у центар пажње.

"Независност има цену и ми смо спремни да је платимо", рекао је Ле Мер о намери француске владе да испуни нове захтеве за финансирање ЕСА.

Француска је европски лидер у ваздухопловству, али ју је Немачка претекла током последњег самита ЕСА 2019. са највећим појединачним доприносом буџету Агенције.

Пре почетка самита, Ле Мер и његове немачке и италијанске колеге Роберт Хабек и Адолфо Урсо сложили су се да помогну у финансирању одложеног европског ракетног система Ариан 6, заједно са Вега Ц, који се лансирају из Француске Гвајане.

image