Свет

Дигла се кука и мотика: Француски пољопривредници прете потпуном блокадом Париза

Ово неће бити операција у трајању од 12 или 15 сати, као до сада, већ акција у трајању од најмање пет дана, која ће грађанима Париза јасно ставити до знања да не могу без нас, поручују пољопривредници
Дигла се кука и мотика: Француски пољопривредници прете потпуном блокадом Паризаwww.globallookpress.com © AP Photo/Fred Scheiber

Протести у Француској настављају се и данас упркос томе што су власти дан раније објавиле да пристају на компромис са пољопривредницима и иступиле са предлогом од десет нових мера. Пољопривредници су наставили да блокирају велики број путева по целој земљи, што чине већ недељу дана.

Француски синдикат пољопривредника саопштио је да намерава да организује потпуну блокаду Париза и његових предграђа касно увече у недељу, како би се спречило снабдевање престонице било каквим производима, и изазвала несташица хране. У том циљу биће блокирани сви путеви који воде у град "колико год да буде потребно", најављују.

"Ово неће бити операција у трајању од 12 или 15 сати, као до сада, већ акција у трајању од најмање пет дана, која ће грађанима Париза јасно ставити до знања да су им пољопривредници потребни за живот, а да престоница сама себе не може да обезбеди, већ да су јој потребни пољопривредне површине", рекао је представник синдиката Максим Бјузар. 

Јуче је, подсетимо, на улице изашло око 72.000 пољопривредника по целој Француској с преко 40.000 трактора.

Већ недељу дана пољопривредници блокирају кључне путеве, и из трактора избацују сено и отпад на објекте локалне самоуправе.

image