Свет

Зеленски: Без САД, Европа неће моћи да нас подржава онако како треба

Уколико Американци не испоруче додатну војну помоћ Украјини, а Русија настави да напредује на фронту, може доћи до раскола у ЕУ и НАТО и нове поделе света, тврди председник Украјине
Зеленски: Без САД, Европа неће моћи да нас подржава онако како требаGetty © Chip Somodevilla / Staff

Американци неће престати да нас подржавају, рекао је у интервјуу за немачку телевизију АРД председник Украјине Владимир Зеленски, који је одмах затим додао да сматра да Европа, без Вашингтона, неће моћи сама да подржава Кијев ни финансијски, ни војно у оној мери у којој је то потребно.

Како каже, кашњење америчке помоћи већ има утицаја на неке лидере ЕУ, а, уколико додатна помоћ на крају не буде испоручена и Русија настави да напредује у Украјини, може доћи до раскола у Европи и НАТО-у.

То би могло довести до "нове поделе света", закључио је Зеленски.

Зеленски је затим још једном уплашио Немце потенцијалним трећим светским ратом, у вези са којим је рекао да немачки канцелар Олаф Шолц осећа да се Русија спрема за то.

"Русија ће се спремити. Не могу вам рећи где ће се то догодити. У Немачкој, на границама, у Пољској или у балтичким државама? Не могу то рећи. И не могу вам рећи ко ће, не дај Боже, бити први на удару. Али, мислим да канцелар разуме да такав ризик постоји. А то би дефинитивно био трећи светски рат. Где год да Русија удари, ову или ону земљу НАТО-а, то би у сваком случају значило почетак трећег светског рата".

У том контексту је додао да ће разговарати са Доналдом Трампом, будући да је он изјавио да би умео да заустави сукоб за 24 часа.

"Уколико његова формула доведе до мира, и уколико му је за то заиста потребно само 24 сата, онда ћу бити веома срећан председник. Веома срећан. Јер знам колико људи изгубимо у једном дану. Знам колико то кошта", рекао је Зеленски.

Говорећи о украјинској војсци, поручио је да она данас, наводно, има 880.000 људи. 

Потврдио је и да је истина да су војни комесаријати буквално ловили људе на улици, који, како каже, нису хтели да се јаве централи, али, додаје, то није било исправно. 

"Били су такви случајеви, да. Да ли је то исправно? Апсолутно не. И они не треба то да раде. Зато сам и замолио наше војнике и посланике да, када буду припремали нацрт закона о мобилизацији, да не буде опције да иду по улицама. Данас постоји могућност да се то уради електронским путем", рекао је Зеленски, коментаришући снимке о присилној мобилизацији који су кружили интернетом. 

Ипак, украјински медији подсећају да је нацрт закона о мобилизацији који је предложила Влада Украјине претпостављао комуникацију са потенцијалним војницима електронским путем. Посланици су, међутим, тражили да се тај предлог избаци из нацрта закона.

Председник Украјине је за немачки медиј поручио и да је захвалан Берлину што издваја новац за избеглице из Украјине, али, додаје, више би волео да Немци иста та средства дају Кијеву који ће онда сам одлучити како да их расподели.

image