Свет

Израелски посланик подржао јужноафричку тужбу, Кнесет му прети избацивањем

Офер Касиф подржао је тужбу Јужноафричке републике против Израела за геноцид
Израелски посланик подржао јужноафричку тужбу, Кнесет му прети избацивањемwww.globallookpress.com © Matan Golan/Keystone Press Agency

У израелском Кнесету одржава се саслушање о захтеву за протеривање левичарског посланика Офера Касифа из те институције, због његове подршке оптужбама Јужне Африке против Тел Авива за геноцид пред Међународним судом правде.

Касиф, из јеврејске и арапске странке Хадаш-Тал, потписао је петицију којом подржава жалбу Јужне Африке, да би затим  више од 70 посланика из свих фракција Кнесета, осим лабуриста, Рама и Хадаш-Тала, потписало предлог за његово избацивање.

Захтев за протеривање Касифа предводи је посланик Одед Форер из секуларистичке, конзервативне странке Израел Беитену. Фореров предлог ће се вероватно суочити са правним препрекама, јер закон дозвољава протеривање посланика само због подстицања расизма, или подршке оружаној борби против Израела, а није јасно да ли Касифови поступци испуњавају ова два услова.

Офер Касиф и раније је упозоравао на "нелегалну окупацију палестинских земаља."

"Осуђујемо и противимо се сваком нападу на невине цивиле. Али, за разлику од израелске владе, то значи да се противимо и било каквом нападу на палестинске цивиле. Морамо анализирати те страшне инциденте у правом контексту – а то је окупација која је у току", рекао је Касиф након Хамасовог напада на Израел.

Они су, каже, упозоравали, "изнова и изнова" да ће "све букнути", а да ће цену платити сви, и то углавном, невини цивили.

"Израелска влада, која је фашистичка, подржава, охрабрује и води погроме против Палестинаца. У току је етничко чишћење", додао је тада Касиф.

image