Свет

Резултати анкете у САД: Више од једне трећине Американаца верује да Израел чини геноцид

Mеђу млађим Американцима, и по политичкој линији, поделе су израженије. Скоро половина испитаних који имају од 18 до 29 година, односно 49 одсто, каже да Израел чини геноцид, 24 одсто се не слаже, а 27 одсто није сигурно
Резултати анкете у САД: Више од једне трећине Американаца верује да Израел чини геноцид© AP Photo/Fatima Shbair

Више од једне трећине Американаца верује да Израел чини геноцид над Палестинцима, показала је анкета објављена у среду. Отприлике једнак број одраслих верује да војна кампања Израела против Палестинаца, за коју се процењује да је од 7. октобра убила више од 25.000 људи, представља геноцид: 35 одсто каже да јесте, 36 одсто каже да није, док је преосталих 29 одсто неодлучних, пише "Гардијан".

Анкета је показала да су међу млађим Американцима, и по политичкој линији, поделе израженије. Скоро половина испитаних који имају од 18 до 29 година, односно 49 одсто, каже да Израел чини геноцид, 24 посто се не слаже, а 27 одсто није сигурно.

Бројке су сличне када су у питању присталице демократа, док републиканци далеко више подржавају акције Израела, при чему 57 одсто испитаника каже да нема геноцида, само 18 одсто каже да постоји, а тачно једна четвртина није сигурна.

Анкета, која је спроведена између 21. и 23. јануара, уследила је у тренутку када се Међународни суд правде (МСП) у Хагу спрема да у петак донесе привремену одлуку о тужби за геноцид Јужне Африке против Израела и одвојену тужбу против администрације Џоа Бајдена због "неуспеха да спречи геноцид".

Јужна Африка је објавила да се више од 50 земаља сложило са њеном тврдњом да је Израел показао "језиву" и "неспорну" намеру да изврши геноцид у Гази током свог војног одговора на нападе Хамаса 7. октобра.

"Овом суду доступни су докази у протеклих 13 недеља који неоспорно показују, образац понашања и сродне намере који оправдавају веродостојну тврдњу о геноцидним радњама", рекла је јужноафричка адвокатица Адила Хасим.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху рекао је да су оптужбе лажне.

"Ми се боримо против терориста, боримо се против лажи. Израел је оптужен за геноцид док се бори против геноцида", рекао је израелски премијер.

У међувремену, за петак је заказано прво рочиште по федералној тужби Центра за уставна права (ЦЦР) у којој се тврди да Бајденова администрација није испунила своје обавезе према америчком и међународном праву да спречи Израел да убија цивиле у Гази.

"САД имају расположива средства да одврате израелске званичнике који сада врше геноцидна дела против палестинског народа у Гази", наводи се у жалби.

САД потпуно одбацују тврдњу да Израел крши конвенцију УН о спречавању и кажњавању злочина геноцида.

Јужна Африка тражи од судија Међународног суда правде одлуку о моменталном прекиду ватре или прекиду непријатељстава.

Тужба Центра за уставна права, поднета у Калифорнији у име неколико палестинских група, тражи од суда да забрани САД да дају оружје, новац и дипломатску подршку Израелу.

image