Свет

Све више позива на избацивање Израела са Евровизије; Организатори: Такмичење је аполитичан догађај

Раније су и фински музичари саопштили да скупљају потписе за петицију којом захтевају да се Израелу забрани учешће на Евровизији ове године
Све више позива на избацивање Израела са Евровизије; Организатори: Такмичење је аполитичан догађајwww.globallookpress.com © Cover Images/Keystone Press Agency

Преко 1.000 музичара из Шведске позвало је Европску радиодифузну унију (ЕБУ) да искључи Израел са такмичења за Песму Евровизије због рата у Гази.

У отвореном писму које је јуче објавио шведски лист "Афтонбладет", уметници из земље домаћина Евровизије, Шведске, навели су да очекују да организатор буде доследан у ставу према земљама које "крше демократске вредности и људска права".

Позивајући се на чињеницу да је Русији забрањено да се такмичи од 2022. године због сукоба у Украјини, више од 1.000 уметника потписника је нагласило да се исто правило мора применити и на Израел.

Раније су и фински музичари саопштили да скупљају потписе за петицију којом захтевају да се Израелу забрани учешће на Евровизији ове године.

ЕБУ је, међутим, саопштио да Израел неће бити искључен са такмичења, рекавши да жели да задржи статус такмичења као "аполитичног догађаја који уједињује публику широм света кроз музику".

Израел је покренуо офанзиву на Појас Газе након напада Хамаса 7. октобра, а, према последњим подацима, од тада је у енклави погинуло 26.751 особа.

Министарство здравља са седиштем у Гази навело је да је 65.636 Палестинаца повређено у нападима од почетка октобра.

Према подацима Уједињених нација, 85 одсто становништва Газе је интерно расељено због акутне несташице хране, чисте воде и лекова, док је 60 одсто инфраструктуре у енклави оштећено или уништено.

image