Свет

Падају ко муве: Амерички ловац Ф-16 се срушио у близини Јужне Кореје, трећи инцидент за годину дана

Инцидент се догодио у близини америчке базе на северозападној обали Јужне Кореје
Падају ко муве: Амерички ловац Ф-16 се срушио у близини Јужне Кореје, трећи инцидент за годину данаGetty © Ezra Acayan / Stringer

Амерички ловац Ф-16 срушио се у водама у близини Јужне Кореје, потврдила је америчка војска. Ово је трећи пут да се амерички борбени авион срушио у овој области за мање од годину дана.

Пилот авиона катапултирао се из авиона који је пао у воде код обале Гунсана у Јужној Кореји, у близини америчке ваздушне базе "Кунсан", преноси агенција Јонхап. Пилот је брзо извучен из воде и пребачен у болницу на "процену".

"Информације о узроцима ванредне ситуације током лета неће бити доступне до закључења детаљних безбедносних истрага", рекао је пуковник Метју Ц. Гетки, командант 8. борбеног крила. "Сада ћемо фокус пребацити на претрагу и извлачење летелице", додаје се у саопштењу.

Један Ф-16 пао је изнад Жутог мора током вежбе у децембру. Тај авион је такође био распоређен у "Кусану" као део америчког 8. борбеног крила.

У мају се још један Ф-16 срушио у близини ваздушне базе Осан на северозападу Јужне Кореје. Званичници су рекли да је пилот учествовао у рутинској обуци током несреће и да се безбедно катапултирао.

image
VV inauguration
banner