Свет

Украјинска Рада забрањује све што је повезано са Руском православном црквом?

Ирина Герашченко поручила је да је ослобођење од РПЦ још један корак ка слободној и независној Украјини
Украјинска Рада забрањује све што је повезано са Руском православном црквом?www.globallookpress.com © Pavlo Gonchar

Врховна рада разматра предлог закона о забрани деловања Руске православне цркве (РПЦ) на територији Украјине, док је његов иницијатор партија "Европска солидарност".

Прва потпредседница Ирина Герашченко, сматра да се "у Кијевско-печерској лаври формирало антиукрајинско кремаљско гнездо, које нема никакве везе са вером и црквом".

"Ослобођење Украјине од РПЦ је још један корак ка слободној и независној Украјини", сматра Герашченко.

Нацрт закона предвиђа потпуну забрану деловања верских организација и институција које су део или у било ком облику признају подређеност РПЦ "у канонским, организационим и другим питањима".

Сврха предлога закона у странци је названа "спречавање претњи националној безбедности Украјине и обезбеђивање реда".

Служба безбедности Украјине (СБУ) заједно са Националном полицијом и Националном гардом јуче је извршила претрес свештенства у Кијевско-печерској лаври, као и у два манастира на територији Сарненско-полеске епархије Украјинске православне цркве (УПЦ) у Ровенској области.

Служба је саопштила да "мере имају за циљ да спрече да се храм претвори у 'келију руског света'".

Украјинске безбедносне службе верују да су у просторијама Лавре могли бити руски диверзанти и оружје. Претресали су и свештенике, проверавали да ли су умешани у "незаконите активности на штету државног суверенитета Украјине".

Раније је СБУ покренула кривични поступак након што су на литургији у Кијевско-печерској лаври верници наводно певали песму која "велича Русију", док је њен свештеник суспендован са служења литургије и молебана.

image