Свет

"Величали Русију" у Кијевопечерској лаври, па Украјина покренула кривични поступак (ВИДЕО)

Представник Лавре поручио да ће се ускоро састати Духовни савет, који ће анализирати ову ситуацију и одлучити ко треба да буде кажњен
"Величали Русију" у Кијевопечерској лаври, па Украјина покренула кривични поступак (ВИДЕО)© Brendan Hoffman / Stringer

Служба безбедности Украјине покренула је кривични поступак након што су на литургији у Кијевско-печерској лаври верници наводно певали песму која "велича Русију".

Свештеник Кијевско-Печерске лавре канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) суспендован је са служења литургије и молебана након што се током његове службе, наводно, чула песма о "величању Русије", преносе "РИА Новости".

Раније је представник расколничке структуре "Православна црква Украјине" (ПЦУ), коју Московска патријаршија не признаје, Михаил Омељан рекао да се у "Кијевско-Печерској лаври наводно моле за Русију". Он је објавио на једној од друштвених мрежа видео снимак на коме људи певају "Звоњење лебди, лебди над Русијом, буди се мајка – Русија".

Након тога, Служба безбедности Украјине је навела да истражује информације о наводном певању песама које "величају Русију" у Кијевско-Печерској лаври и запретили да "ово неће остати без одговарајућег одговора".

Служба безбедности Украјине покренула је кривични поступак због инцидента који се догодио 12. новембра 2022. године у једном од храмова Кијевско-печерске лавре где су се током службе чуле пропагандне тезе које величају Русију, наводи се у саопштењу Службе безбедности Украјине на Телеграму.

Како је прецизирано, истрага се спроводи на основу члана 436-2 Кривичног законика Украјине – "Оправдавање, признавање легитимитета и негирање оружане агресије Русије против Украјине". Спорни видео-материјал је послат на експертизу. Митрополит Украјинске православне Цркве Павел Лебед саопштио је да је свештенику који је дозволио певање песме о Русији у Кијевско-печерској лаври забрањено служење литургија и молебана.

Он је додао да ће се у блиској будућности састати Духовни савет Лавре, који ће анализирати ову ситуацију и одлучити ко треба да буде кажњен.

Кијевско-Печерску лавру држава је пренела у слободан посед канонске Украјинске православне цркве. У мају је Синод непризнате ПЦУ најавио стварање верске организације за коју жели да добије један од храмова Лавре. УПЦ сматра да ПЦУ покушава да заузме Кијевско-Печерску лавру.

Напади на Руску православну цркву у Украјини су учестали, а наоружани украјински екстремисти преузимају мање храмове по унутрашњости, скрнаве их и протерују свештенике. Осим тога, у марту је Врховној ради Украјине поднет предлог закона о забрани делатности, заплени некретнина и друге имовине.

Од две расколничке организације крајем 2018. године на иницијативу бившег председника Украјине Петра Порошенка и цариградског патријарха Вартоломеја, насупрот канонској Украјинској православној цркви, формирана је структура под називом "Православна црква Украјине" (ПЦУ).  Цариградска патријаршија јој је 2019. доделила "томос о аутокефалности". Међутим, ПЦУ је у ствари подређена Цариградској патријаршији, а већина од 15 помесних православних цркава у свету је не признаје као канонску.

image