Свет

"Политико": Орбана нису уценили, него шармирали

Одлука Мађарске да подржи слање новог пакета помоћи Украјини, пробудила је питања зашто је мађарски премијер одлучио да одустане од употребе вета у ЕУ
"Политико": Орбана нису уценили, него шармиралиwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Dominika Zarzycka

Вишемесечна офанзива шармирања италијанске премијерке Ђорђе Мелони и неколико вечера са Французима било је потребно да би мађарски премијер Виктор Орбан подржао слање 50 милијарди евра помоћи Украјини, пише "Политико".

Мелони је водила разговоре са Орбаном захваљујући њиховом дугогодишњем познанству, потврдила су двојица дипломата за овај сајт.

"Неколико пута је Мелони покушала да буде мост, утисак је да је овога пута успела", тврди неименовани дипломата.

Позивајући се на своје изворе, "Политико" пише да је Мелони свој посао започела пре неколико месеци, разговорима и састанцима различитих министара и званичника, чак и пре него што је дошло до проблема са договором 27 лидера о помоћи Украјини.

Ове недеље Мелони је појачала своје напоре, разговарајући са Орбаном преко телефона, састала се са њим у отменом хотелу "Амиго", где је разговор трајао један сат, а састали су се и у четвртак пре него што је почео самит.

Француски председник Емануел Макрон се такође састао са Орбаном у среду увече. Раније овог месеца покушао је да придобије мађарског лидера током ручка у Јелисејској палати. Тада је Макрон замолио Орбана да подели своју визију како да боље интегришу источне земље ЕУ.

"Никада Макрон није желео да се супротстави Орбану, већ да га привуче. То је приступ који се данас исплати", преноси "Политико" изјаву неименованог извора блиског председнику Француске.

Председник Европског савета Шарл Мишел зато је могао јуче да прескочи формалности и брзо изнесе детаље споразума са Орбаном.

Годишња расправа о пакету помоћи ако буде потребно може да буде ревидирана за две године, што би Орбану омогућило да сачува образ код куће, рекао је други дипломата.

Мађарска је исход из Брисела претворила у победу Будимпеште. Орбанов политички директор Балаж Орбан тврди да је Мађарска од самита добила оно што је желела.

"Крајем прве године, помоћ Украјини мора поново да се испреговара, а на крају друге године читаво питање ће се поново размотрити у контексту буџета ЕУ за наредни период", навео је Балаж Орбан.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да Орбан није добио додатне уступке.

Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је новинарима да је и он имао неколико "интензивних и поверљивих" разговора са Орбаном уочи самита.

Како каже, посебно је инсистирао на томе да Мађарска не може да добије никакве уступке у погледу владавине права.

"Политико" тврди да је Орбан морао да попусти како би избегао велику политичку кризу.

"Мађарској је потребна Европа. Орбан такође мора да размотри шта је потребно да Мађарска буде у Европи", рекла је премијерка Естоније Каја Калас.

Одлука донета на самиту у Бриселу јуче била је кључна за лидере ЕУ који су желели да пруже подршку Украјини, као и да су у стању да побуну Мађарске држе под контролом. Орбан је више пута запретио да ће употребити тактички вето на широк спектар европских питања како би узео новац из ЕУ.

"Ово шаље важан сигнал из САД", рекао је шведски премијер Улф Кристерсон након постигнутог договора.

image
VV inauguration
banner