Свет

Орбан: У сукобу у Украјини време је на страни Русије

Мађарска је желела да пошаље новац зарад мира, али то није било могуће, јер западњаци сматрају да што дуже траје сукоб, ситуација у Украјини ће бити боља, каже Виктор Орбан
Орбан: У сукобу у Украјини време је на страни Русије© Tanjug/AP Photo/Denes Erdos, File

У сукобу у Украјини време је на страни Русије, а супротно западним прорачунима, украјинска војска неће моћи да побољша своју позицију на бојном пољу, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.

Он је, гостујући у програму радија "Кошут", нагласио да у сваком случају војна дејства у Украјини морају да се прекину што је пре могуће, јер тамо људи гину свакодневно.

Орбан је рекао да је о овим питањима било речи 1. фебруара на самиту Европске уније у Бриселу. Према његовим речима, биле су расправе шта радити даље.

Говорећи о помоћи од 50 милијарди евра коју ће ЕУ обезбедити Украјини, напоменуо је да "новац није потребан за оружје, већ за функционисање украјинске државе".

"Мађарска је желела да пошаље новац зарад мира, али то није било могуће, јер западњаци сматрају да што дуже траје сукоб, ситуација у Украјини ће бити боља. Постојала је опасност да 26 земаља узме наш новац и однесе га у Украјину. Међутим, јучерашњи преговори су били успешни јер је било могуће договорити се са великим момцима да се то неће десити, нећемо слати оружје, наш новац неће ићи у Украјину", додао је Орбан.

Мађарски премијер рекао је да у тој држави, али и на Западу постоји велики број "проратних људи који су заинтересовани да се сукоб настави".

"Постоје и други спорови - Мађари апсолутно не желе да дозволе родну помаму, Брисел жели да укине смањење режијских трошкова и горњу каматну стопу која смањује профит банака... Дакле, постоји много спорова са Бриселом, али сада је реч искључиво о Украјини. Свако има оруђе у расправи, могу нам нашкодити, али неће бити пријатно ни оно што ми можемо да урадимо њима. Међутим, то није решење, ми нисмо на земљи да наносимо штету једни другима", нагласио је Орбан.

Он је, говорећи о сусрету са пољопривредницима који протестују у Бриселу, напоменуо да је "њихов проблем што ЕУ доноси правила која отежавају бављење пољопривредом".

"Трошкови производње се повећавају, а у међувремену се дозвољава увоз производа из земаља у којима не постоје тако скупа правила. У великој дебати на састанку премијера, неколико људи је љутито рекло одбору да таквих правила не би требало да буде. Превешћу то на мађарски: Украјински производи су дозвољени, у овом тренутку само пилетина. Пољопривредници осећају да је дистанца између њих и оних који доносе одлуке у Бриселу као небо и земља. Пољопривредници су од мене тражили да блокирам украјинске пошиљке на граници", казао је премијер Мађарске.

Он је истакао да "постоје разлике у мишљењима између западноевропске елите и народа", и подсетио да се на лето у ЕУ одржавају избори.

"Долази до политичке промене: ако је разлика између бирача и политичара превелика, то збуњује политичаре. То би врло лако могло да се деси у јуну, а прилику ће имати и Мађари, пошто учествују на изборима", додао је.

Он је, поводом тврдњи украјинских политичара да је мађарска влада проруска, навео да их те "оптужбе не погађају", и да је Мађарска суверена држава, која заступа интересе својих грађана.

"Настављамо да спроводимо исту спољну политику, и даље подржавамо Украјину, али не у рату, већ у миру. У нашој земљи налази се на десетине хиљада Украјинаца. Мађарска припада Мађарима, али људима из Украјине дајемо послове јер су у невољи. У школама има хиљаде украјинске деце којој предајемо бесплатно. У Украјини живи 150.000 Мађара, а ускраћена су им права само јер су Мађари. Тога није било до 2015. године, а онда су Мађарима одузели права. Сада обећавају да ће их вратити, али вероваћу у то када видим доказе", закључио је Виктор Орбан.

image