Свет

Пети пут од почетка сукоба у Гази: Блинкенова турнеја по Блиском истоку

Државни секретар САД ће наставити дипломатске напоре за постизање споразума са циљем ослобађања свих талаца и повећања допремања хуманитарне помоћи цивилима у Гази, наводи Стејт департмент
Пети пут од почетка сукоба у Гази: Блинкенова турнеја по Блиском истоку© Tanjug/AP/Evelyn Hockstein

Амерички државни секретар Ентони Блинкен започиње посету Саудијској Арабији, Египту, Катару, Израелу и Западној обали, која ће трајати до 8. фебруара, саопштио је Стејт департмент.

Ово је пета посета шефа дипломатије САД региону откако је 7. октобра прошле године Хамас напао Израел, што је довело до израелске војне операције у Појасу Газе.

Блинкен ће наставити дипломатске напоре за постизање споразума са циљем ослобађања свих талаца и повећања допремања хуманитарне помоћи цивилима у Гази, наводи Стејт департмент.

Додаје се да ће амерички државни секретар настојати да спречи ширење конфликта, истовремено потврђујући да ће САД предузети неопходне кораке да одбране своје особље и право на слободну пловидбу Црвеним морем.

Како наводи Стејт департмент, Блинкен ће такође наставити разговоре са партнерима о томе како да се успостави интегрисанији и мирнији регион који укључује трајну безбедност подједнако за Израелце и Палестинце.

Од средине новембра 2023. године, Хути који контролишу одређене делове Јемена, напали су десетине цивилних бродова у Црвеном мору и Аденском заливу, како су навели, у знак подршке палестинској милитантној групи Хамас у рату против Израела.

image