Свет

Блинкен забринут: Недостатак помоћи Украјини већ је утицао на ситуацију на бојном пољу

Не постоји други магични лонац новца. Понестало нам је војне помоћи коју смо пружали Украјини, признао је амерички државни секретар
Блинкен забринут: Недостатак помоћи Украјини већ је утицао на ситуацију на бојном пољу© Omar Havana/Getty Images

Вашингтон већ види последице како недостатак војне помоћи Украјини утиче на ситуацију на бојном пољу. Сва "достигнућа" Кијева у сукобу биће угрожена без даљег финансирања, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен на конференцији за новинаре са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом у Вашингтону.

"Не постоји други магични лонац новца. Понестало нам је војне помоћи коју смо пружали Украјини, а чак видимо и неке доказе шта то значи на бојном пољу", казао је Блинкен, не прецизирајући о којим доказима је реч, преносе "РИА Новости".

Шеф Стејт департмента позвао је Конгрес да одобри захтев америчког председника Џозефа Бајдена који разматра доделу вишемилионске помоћи Кијеву.

"Без тога, све што су Украјинци постигли и све што смо им помогли да остваре биће угрожено", оценио је Блинкен и додао да САД тиме што не дају новац Украјини шаљу сигнал свим својим противницима да "не мисле озбиљно када кажи да штите слободу и демократију".

Руско руководство ће, закључио је Блинкен, "учврстити мишљење да некако може издржати дуже од Украјине, а и од нас".

Званичници Беле куће упозорили су чланове америчког Конгреса да ће Украјина бити поражена у року од неколико недеља или месеци, уколико Вашингтон не обезбеди Кијеву нови пакет војне помоћи, јавља Ен-Би-Си, позивајући се на изворе. 

Према прогнози помоћника америчког председника за националну безбедност Џејка Саливана и директора америчке националне обавештајне службе Аврил Хејнс, без додатне америчке војне помоћи, Украјина ће моћи да се бори "само неколико недеља, можда месеци", подсећа ТАСС. 

image