Свет

Преминуо председник Намибије Хаге Гејнгоб, за новог шефа државе именован Нанголо Мбумба

Након што је Намибија 1990. стекла независност од Јужне Африке под апартхејдом, Гејнгоб је постао први премијер Намибије под председником Семом Нујомом
Преминуо председник Намибије Хаге Гејнгоб, за новог шефа државе именован Нанголо Мбумбаwww.globallookpress.com © Bernd von Jutrczenka/dpa

Потпредседник Намибије Нанголо Мбумба положио је данас председничку заклетву  након смрти претходника Хаге Гејнгоба.

Мбумба је именовао министра спољних послова Нетумба Нанди-Ндаитваха за потпредседника, преноси ТАСС.

Председник Намибије Хаге Гејнгоб преминуо је данас у 82. години, саопштило је председништво.

Гејнгоб је умро у болници Лејди Похамба у главном граду Виндуку, где је био на лечењу пошто му је дијагностификован рак.

Председнички и парламентарни избори у Намибији, јужноафричкој држави, биће одржани крајем године.

Хаге Гејнгоб је био укључен у Народну организацију за ослобођење Југозападне Африке (СВАПО) од шездесетих година прошлог века па надаље. У својим двадесетим, отпутовао је у САД да би похађао универзитет, где је одржавао везе са Уједињеним нацијама.

Након што је Намибија 1990. стекла независност од Јужне Африке под апартхејдом, постао је први премијер Намибије под председником Семом Нујомом. У новембру 2014. Геингоб је изабран за председника и служио је до своје смрти.

Путин: Допринос Гејнгоба развоју пријатељских односа Намибије и Русије не може се преценити

Руски председник Владимир Путин упутио је саучешће поводом смрти председника Хаге Гејнгоба, уз напомену да се "његов допринос развоју пријатељских односа Намибије и Русије не може преценити".

"Формирање намибијске државности и многи од најважнијих догађаја у модерној историји Намибије повезани су са именом Хаге Гејнгоба. У младости се храбро борио у редовима бораца за независност, а потом је дуги период верно служио својој отаџбини, укључујући и као председник и друге високе државне функције. Такође је тешко преценити његов лични допринос развоју пријатељских односа између Намибије и Русије", наводи се у телеграму.

Вучић: Гејнгоб ће остати упамћен као борац против колонијализма

Председник Србије Александар Вучић изјавио је саучешће породици преминулог Гејнгоба, влади и народу пријатељске Намибије.

"Остаће упамћен као бескомпромисни борац против колонијализма, који је дао лични печат слободарским тежњама афричких народа", написао је Вучић на Иксу. 

image