Свет

Први контингент руске војске стигао у Буркину Фасо

Важно је напоменути да ће руске трупе такође обављати задатке које је до сада обављао контингент француске војске, који је протеран променом власти у региону
Први контингент руске војске стигао у Буркину Фасоwww.globallookpress.com © MOD Russia

Први контингент од 100 припадника Оружаних снага Руске Федерације, заједно са наоружањем и војном опремом слетео је данас у Уагадугу, главни град Буркине Фасо. Очекује се да ће у блиској будућности у овој афричкој држави бити стационирано око 300 војника руске војске.

Слетањем првог контингента започето је распоређивање тзв. Афричког корпуса Министарства одбране РФ, који ће заменити приватне војне компаније које су до сада обављале задатке у Африци. Јединице руске војске ће поред Буркине Фасо, бити стациониране у још четири државе региона Сахел: Либији, Малију, Нигеру и Централноафричкој Републици.

Распоређивање руских трупа договорено је током посете заменика министра одбране РФ, генерал-пуковника Јунус-Бек Јевкурова набројаним земљама, који ће надгледати рад Афричког корпуса. Важно је напоменути да ће руске трупе такође обављати задатке које је до сада обављао контингент француске војске, иначе протеран променом власти у региону.

У задатке руских војника, између осталог, спада обука афричких колега и обезбеђивање највиших државних званичника попут Ибрахима Траореа, председника Буркине Фасо на кога је већ покушано неколико атентата. Поред тога, припадници Војске РФ биће задужени за чување ауто-пута који повезује Уагадугу са главним градом Малија – Бамаком, иначе једним од најопаснијих путева на свету на ком су присутни разни милитанти и криминалне банде.

Осим у ових пет земаља, могуће је да ће доћи и до сличног распоређивања унутар Чада, будући да се руски председник Владимир Путин данас састао са председником ове афричке државе Махматом Идрисом Дебијем. Након састанка саопштено је да су двојица лидера разговарали о развоју билатералних односа и договорили потписивање низа уговора.

Председник РФ додао посебну пажњу посветио је борби коју власти Чада воде против терористичких група, нагласио чињеницу да је ситуација тренутно стабилна и обећао да ће Русија ову стабилност промовисати на сваки могући начин.

image