Свет

САД прете Русији "новим Нирнбершким процесом"

Украјински тужиоци и истражитељи већ сарађују са тужиоцима Међународног кривичног суда, саопштила америчка изасланица за ратне злочине
САД прете Русији "новим Нирнбершким процесом"www.globallookpress.com © www.imago-images.de/Sascha Steinach

Сједињене Америчке Државе подржавају све међународне напоре да се истраже и испитају злочини у Украјини, а то укључује и истраге Међународног кривичног суда, с обзиром на то да је Украјина прихватила његову јурисдикцију, поручила је америчка изасланица за ратне злочине Бет ван Шак.

Она је подсетила да су истраге о злочинима у Украјини покренуте још 2014. године и да су у њих укључени стручњаци из међународних судова за ратне злочине.

"Примера ради, тужилац који је радио на опсади Сарајева са Међународним кривичним судом за бившу Југославију, сада седи раме уз раме са колегама у Украјини које ће процесуирати опсаду Маријупоља", навела је Ван Шак.

Америчка изасланица је додала да је "инвазија" на Украјину очигледно кршење Повеље Уједињених нација, као и да је праћена систематским ратним злочинима почињеним у свакој области где су распоређене руске снаге и укључује "намерне, неселективне и несразмерне нападе на цивилно становништво и елементе цивилне инфраструктуре".

Ван Шак је истакла да су се појавили и докази о злостављању цивила и ратних заробљеника, али и о напорима да се ти злочини прикрију. Међутим, напоменула је да није познато шта се дешава на територијама под руском окупацијом и да се очекује да ће се појавити нови докази након "ослобађања" тих области.

"Посебно желим да скренем пажњу на чињеницу да руско кршење међународног права укључује и изградњу огромне транснационалне инфраструктуре за филтрацију којој су до сада биле подвргнуте хиљаде Украјинаца", рекла је Ван Шак и додала да су међу њима и деца која су отета и касније "насилно усвојена" у Русији.

"Нови Нирнбершки процес"?

Ван Шак је рекла да би могло да дође до новог Нирнбершког процеса. "Баш као што су се савезници на крају Другог светског рата удружили да казне одговорне за најгоре злочине, сада је на свима нама да обезбедимо да се пронађу они који су одговорни за ратне злочине почињене у Украјини".

Када је реч о формирању међународног трибунала, Ван Шак је истакла да то траже Украјинци и балтичке државе, али да је за тако нешто потребна подршка Савета безбедности у ком Русија има право вета.

Она је навела да су САД заједно са Уједињеним Краљевством и Европском унијом формирале Саветодавну групу за зверске злочине.

Реч је о "мултилатералном напору" како би се унапредили капацитети украјинских тужилаца и истражитеља да ове случајеве изнесу пред украјинске судове, рекла је америчка изасланица и навелa да главни тужилац ради у партнерству са тужиоцима Међународног кривичног суда и тужиоцима европских судова на размени информација и координацији процесуирања ратних злочина.

Oна је навела да није реч о злочинима одметнутих јединица или појединаца, већ о дубоко узнемирујућем злостављању у свим областима у којима су ангажоване руске снаге.

Тужиоци ће пратити куда их воде докази, али веома је тешко замислити како се ови злочини могу починити без одговорности која иде све до врха командног ланца, рекла је она. На питање новинара да ли има одговорности руског председника Владимира Путина, истакла је да се надређени може сматрати одговорним за дела која су починили његови подређени ако је био упознат или ако је требало да буде упознат са тим злочинима.

Када је реч о наводним злочинима против човечности, Ван Шак је напоменула да ни амерички, ни украјински судови не могу да процесуирају такве злочине, те да се тиме баве међународни судови.

Да ли ће и украјински злочини бити истражени?

Ван Шак се дотакла и украјинског стрељања руских заробљеника, рекавши да Вашингтон пажљиво прати ситуацију на терену, као и да да све стране треба да сносе последице ако су починиле злочине током конфликта.

"Помно то пратимо. Веома је важно нагласити да се закони о обичајима ратовања подједнако односе на све стране: и на државу агресора и на ону која се брани, и то у једнакој мери", рекла је америчка изасланица.

image