Свет

Синод Грчке православне цркве: Истополним браковима се подрива традиционална грчка породица

Грчка црква одбацује истополне бракове, сматра да се предлогом закона о истополним браковима укидају не само хришћанске вредности и породична традиција, већ и права будуће деце
Синод Грчке православне цркве: Истополним браковима се подрива традиционална грчка породицаGetty © Dan Kitwood

У свим црквама у Грчкој, током јутарње литургије у недељу, прочитана је порука Синода Грчке православне цркве против истополних бракова, преноси портал "Њузбомб".

"У више од 10 хиљада цркава широм земље, у недељу ујутро је прочитана енциклика Светог синода, изражавајући снажно противљење цркве предлогу закона о истополним браковима који је представила влада Киријакоса Мицотакиса . У циркулару се, између осталог, наводи ствари, да 'такозвани хомосексуални брак' 'представља подривање хришћанског брака и институције традиционалне грчке породице'", напомиње портал.

Синод је 23. јануара, после скоро шесточасовног састанка, једногласно одлучио да се не слаже са браком и усвајањем деце за истополне парове. Грчка црква одбацује истополне бракове, сматра да се предлогом закона о истополним браковима укидају не само хришћанске вредности и породична традиција, већ и права будуће деце, и намерава да овај став пренесе целом народу.

Свети синод објашњава да се предлогом закона залаже за укидање очинства и материнства и њихово претварање у неутрално родитељство. Истовремено, Црква истиче да ће сурогат мајчинство подстаћи експлоатацију жена и променити свету институцију породице.

"Црква не може све ово да прихвати, јер би издала своју мисију", истиче се у поруци Синода.

Док архијереји кажу да "традиционалну хришћанску породицу чине отац, мајка и деца и у овој породици деца одрастају учећи се материнства и очинства, што ће бити најважнији елементи у њиховом даљем развоју".

У поруци се наводи да се Синод обраћа целој конгрегацији да изнесе истину о овом озбиљном питању.

Црква сматра да држава са својим властима има право да израђује законе и доноси законе како би у друштву владали јединство, мир и љубав.

"Црква је древна институција, има вековна предања... Црква не влада са државом и не противи јој се, већ учествује у политичком животу по законима Божијим и она је пастир свима. Зато она има посебан разлог да буде поштована", наводи се у поруци.

Синод је одлучио да у недељу, 4. фебруара саопшти свој став у црквама и дистрибуира брошуру "Народу" преко цркава и сајта.

"На тему такозваног 'грађанског брака хомосексуалаца' Свети Синод не само да не може да ћути, већ мора да говори из љубави и милосрђа према свима. Зато је јерархија Грчке цркве у својој недавној одлуци, једногласно, из основаних разлога, изјавила да јој је став 'дијаметрално супротан предложеном закону'", наводи се у поруци.

Црква је саопштила да то чини не само из љубави према својим члановима, већ и из љубави према самој држави и њеним институцијама како би оне допринеле друштву и унапредиле његово јединство.

"Позивамо државу да се позабави демографским проблемом 'који постаје бомба спремна да експлодира' и представља најважнији национални проблем нашег времена, чије решење је подривано предлогом закона који треба да се донесе и позивамо То је подршка великим породицама које толико доносе заједници и нацији", наводи се у поруци.

У међувремену, у близини једне од цркава у граду Лариси, непознати починиоци исписали су слогане подршке хомосексуалцима и са увредама на рачун митрополита лариског Јеронима, као и против става цркве према спорном закону.

"Ђаволу, породици, вери и домовини", написали су вандали.

Портпарол владе Павлос Маринакис осудио је вандализам, рекавши да је потпуно неприхватљив и дубоко увредљив за веру и право на слободу верске савести.

"Слепом фанатизму и његовим експонентима није место у демократском друштву. Сада надлежни државни органи морају да кажу своје", навео је Маринакис у саопштењу.

image
VV inauguration
banner