Свет

Немачко тужилаштво: Нећемо прекидати истрагу о "Северном току"

Савезна полиција Немачке посебно је заинтересована за фрагменте гасовода које је шведска војска пронашла у Балтичком мору
Немачко тужилаштво: Нећемо прекидати истрагу о "Северном току"Getty © Sean Gallup

Немачка не планира да обустави истрагу о саботажи гасовода "Северни ток", преноси "Цајт", позивајући се на саопштење државног тужилаштва.

"Обустава шведске истраге неће утицати на судске поступке у Немачкој, које воде Државно тужилаштво и Савезна управа криминалистичке полиције", наводи се у саопштењу.

Према писању немачког листа, савезна полиција је посебно заинтересована за фрагменте гасовода које је шведска војска пронашла у Балтичком мору, недуго након експлозије у јесен 2022. године.

Раније су новине "Судојче цајтунг" објавиле да шведско тужилаштво планира да објави обуставу истраге везане за саботажу гасовода "Северни ток". Према наводима тамошњих медија, разлог за ово је што локалне власти нису пронашле конкретног осумњиченог у својој земљи.

Подсећања ради, експлозије на два руска гасовода за транспорт гаса до Европе – "Северни ток" и "Северни ток 2" – догодиле су се 26. септембра 2022. године, а Немачка, Данска и Шведска нису искључиле саботажу као могући узрок.

Оператер гасовода "Северни ток АГ" саопштио је да је штета на гасоводима велика и да је немогуће одредити временски оквир у коме ће бити обављена поправка. Државно тужилаштво Руске Федерације је покренуло посебан поступак поводом акта међународног тероризма.

image
VV inauguration
banner