Свет

Зеленски против Залужног: Како је дошло до сукоба у државном врху Украјине? (ВИДЕО)

Новинар Стив Свини открива историјат и последице трвења украјинског председника Владимира Зеленског и главнокомандујућег Валерија Залужног у новој репортажи енглеске редакције РТ

Упркос конфузији која је пратила прве извештаје о најновијем догађају у сукобу украјинског председника и главнокомандујућег Оружаних снага Украјине, о смени Залужног сада се већ неколико дана отворено дискутује у западним медијима.

Да су Залужни и Владимир Зеленски у лошим односима постало је јасно још прошлог лета, када је украјински председник оштро и јавно одговорио на тврдње главнокомандујућег да је Кијев на бојном пољу доспео у "пат позицију", да би се трвење наставило у наредним месецима, а посебно по питању контроверзног закона о мобилизацији.

Да ситуација буде још конфузнија, нејасно је како би смена Залужног допринела побољшању ситуације на бојном пољу, без остваривања захтева главнокомандујућег за већом количином оружја и људства, пита се новинар Стив Свини у репортажи за енглеску редакцију РТ.

"Пукотине међу руководством су разлог за бригу у Украјини, али и међу њеним западним присталицама, где стрпљења и новца има све мање. О мировним преговорима се сада отворено дискутује у неким западним медијима, и отпуштање Залужног би могло навести неке од најватренијих присталица Кијева да поставе нека јако тешка питања", закључује се у репортажи.

image