Свет

Саветник Зеленског: Почела провера функционисања украјинске војнике

Подољак је поручио да истрази подлеже период од последње две године, односно, након почетка СВО
Саветник Зеленског: Почела провера функционисања украјинске војнике© Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Почела је провера функционисања Оружаних снага Украјине, објавио је саветник кабинета председника Украјине Михаил Подољак, јављају данас руски медији.

Према речима блиског саветника Зеленског, биће анализиран период последње две године, будући да власти у Кијеву покушавају да "оцене шта се десило за ове две године".

На крају истраге, како каже, неке "одлуке ће бити донете или неће бити донете". "То је нормално", закључује Подољак.

Вест о почетку анализе деловања украјинске војске појавила се убрзо након што је председник Украјине Владимир Зеленски изјавио да разматра смену великог броја званичника из врха, укључујући и оне из војне сфере.

У позадини целе приче је и афера око главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног, у вези са којим медији месецима пишу да је у лошим односима са председником, због чега Зеленски, између осталог, наводно, ради на његовој смени.

Теорије о томе коју ће нову позицију заузети украјински главнокомандујући последњих недеља не јењавају, а медији, позивајући се на различите изворе, потврђују да се, највероватније, очекује и смена других војних лица блиских Залужном. 

Нешто слично данас је на ту тему на мрежама писао и посланик Раде Алексеј Гончаренко, који је написао да је у плану смена и свих заменика Залужног. 

Сматра се и да је Викторија Нуланд, подсекретарка Стејт департмента за политичка питања недавно посетила Кијев управо из тог разлога, иако је званичан став Беле куће био да се неће мешати у кадровску смену украјинског врха. 

Главнокомандујући украјинске војске у украјинском друштву, иначе, има већи рејтинг од председника Зеленског.

Многи сматрају да је то један од главних разлога због чега се ради на његовој смени, будући да се спекулисало и да би Залужни могао заменити тренутног председника. 

image