Свет

"Политико" о Сирском: Залужни је смењен, стигао је "касапин"

Војници новог главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Сирског називају "Генерал 200", што означава број мртвих на бојном пољу
"Политико" о Сирском: Залужни је смењен, стигао је "касапин"© Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Нови командант украјинских оружаних снага Александар Сирски је познат по томе што је водио војску у "машину за млевење меса", у Бахмут, шаљући у таласима трупе да се суоче са "непријатељском ватром", пише "Политико".

Како наводи медиј, украјинско војно особље дало је новом главнокомандујућем украјинских оружаних снага страшне надимке због губитака које су трупе претрпеле под његовом командом.

Говорећи о губитку Бахмута, "Политико" подсећа да су, после толико украјинских губитака, руске снаге заузеле град. Из тог и других разлога, Сирски је дубоко непопуларан међу украјинским војним лицима.

Украјинске трупе Сирском су дале језиве надимке: "Касапин" и "Генерал 200", што значи 200 мртвих на бојном пољу.

"Руководство генерала Сирског је банкротирало, његово присуство или наређења која долазе од њега су деморалишући, подрива поверење у команду уопште", изјавио је један од украјинских војних официра, објављено је на друштвеној мрежи Икс.

Подсетимо, председник Украјине Владимир Зеленски сменио је јуче главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног и на његову позицију именовао команданта копнених снага Александра Сирског.

Залужни је саопштио да је са Зеленским разговарао о новим приступима и решењима у циљу промене стратегије украјинске војске.

"Обавили смо важан и озбиљан разговор, донета је одлука о потреби промене приступа и стратегије", написао је Залужни на Телеграму.

image