Свет

Родитељи новог главнокомандујућег украјинских снага живе у Русији

Генерал-пуковник Александар Сирски рођен је у западној Владимирској области Русије када су и Русија и Украјина биле део Совјетског Савеза. Његови родитељи и брат Олег и даље живе у истоименој престоници покрајине
Родитељи новог главнокомандујућег украјинских снага живе у РусијиGetty © Metin AktaÅ/Anadolu Agency via Getty Images

Родитељи и брат новог главнокомандујућег украјинских снага Александра Сирског живе у Русији, извештава више руских медија. У четвртак је председник Владимир Зеленски објавио да је изабрао Сирског да замени свог генерала Валерија Залужног. До смене долази више месеци након неуспеле украјинске контраофанзиве и усред погоршања ситуације на бојном пољу.

Генерал-пуковник Сирски рођен је у западној Владимирској области Русије када су и Русија и Украјина биле део Совјетског Савеза. Његов брат Олег и даље живи у истоименој престоници покрајине, открива новинска агенција ТАСС.

Олег је рекао новинарима да годинама није разговарао са својим блиским рођаком.

"Не комуницирам с њим. Не знам ни где је. Не знам ништа о њему. Прошло је много времена откако се преселио (у Украјину)", рекао је Олег за ТАСС.

Према њиховим налозима на друштвеним мрежама, родитељи Сирског редовно присуствују прославама победе Русије у Другом светском рату. Објаве на друштвеним мрежама које је наводно лајковала мајка Сирског укључују поруку у којој се жели добро здравље председнику Владимиру Путину.

Александар Сирски је завршио војну академију у Москви и служио је у Украјини када је она прогласила независност 1991. Активно је учествовао у рату у Донбасу 2010-их. Према Зеленском, он је играо главну улогу у одбрани Кијева од Русије 2022. и офанзиви на Харков касније те године.

image