Свет

Протест пољопривредника у Пољској: Блокирали граничне прелазе према Украјини

Пољопривредници захтевају да се ограничи прекомерни прилив робе из Украјине, као и са других неевропских тржишта у ЕУ, посебно у Пољску
Протест пољопривредника у Пољској: Блокирали граничне прелазе према УкрајиниGetty © Omar Marques/Anadolu

Незадовољни пољски фармери започели су једномесечни генерални штрајк блокадом граничних прелаза према Украјини, као и блокадом путева широм земље у знак протеста против политике ЕУ и недостатка подршке владе.

Фармери су посебно гласно говорили о утицају увоза јефтине хране из суседне Украјине, преноси Ројтерс.

"Око 100 фармера и 50 аутомобила блокирало је прилаз граничном прелазу Медика и дошло је до прекида саобраћај за сва возила", рекао је портпарол украјинске граничне службе Андриј Демченко.

Пољски медији наводе да је било више од 250 блокада саобраћаја широм земље. 

На снимцима се могу видети колоне трактора које су закрчиле путеве и транспаренти на којима је писало:"Без нас ћеш бити гладан, наг и трезан".

Пољски министар пољопривреде Чеслав Сјекјерски рекао је да разуме изазове са којима се пољопривредници суочавају, али да се нада да би протести могли да буду организовани на начин да буду "најмање оптерећујући за грађане".

"Пољопривредници су оправдано забринути и имају оправдана очекивања и захтеве да се ограничи прекомерни прилив робе из Украјине, као и са других неевропских тржишта у ЕУ, посебно у Пољску", рекао је Сјекјерски за пољски државни радио.

Синдикат пољопривредника Солидарност, који је најавио протесте прошле недеље, саопштио је да ће, поред блокада украјинских граничних прелаза, до 10. марта бити организоване и блокаде путева широм Пољске.

Пољопривредници у Француској, Белгији, Португалији, Грчкој, Шпанији и Немачкој протестују због ограничења која им постављају мере ЕУ у борби против климатских промена, као и због повећања трошкова и, како кажу, нелојалне конкуренције из иностранства.

image
VV inauguration
banner