Свет

"Блумберг": Смена Залужног ризик за Зеленског

Без обзира на то што је Зеленски окарактерисао Сирског као најискуснијег команданта Оружаних снага Украјине, нови главнокомандујући нема велику подршку у земљи, пише агенција
"Блумберг": Смена Залужног ризик за Зеленског© Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Смена Валерија Залужног на позицији главнокомандујућег Оружаних снага Украјине носи са собом политичке ризике за украјинског председника Владимира Зеленског због велике популарности генерала међу становништвом која износи више од 90 одсто, пише "Блумберг".

Агенција је указала да украјински председник није појаснио какву ће улогу имати Залужни за кога Зеленски тврди да треба да остане "део тима".

Такође, без обзира на то што је Зеленски окарактерисао Александра Сирског као најискуснијег команданта Оружаних снага Украјине, он нема велику подршку у земљи.

Према речима професора за стратешка истраживања Филипса О'Брајана са шкотског Универзитета "Сент Ендрјуз", Сирски представља најконтроверзнију војну фигуру у Украјини, а његово именовање је ризичан потез за Зеленског.

Украјински председник је јуче сменио главнокомандујућег Оружаних снага Украјине Валерија Залужног и на његову позицију именовао Александра Сирског, команданта копнених снага.

image