Свет

Медијски бес западних новинара због Такеровог интервјуа с Путином

Из Си-Ен-Ена и Би-Би-Си-ја пожурили су да објасне да су и они тражили интервју с руским председником и оцрне америчког новинара који га је и добио, а јавили су се и незаобилазни независни новинари
Медијски бес западних новинара због Такеровог интервјуа с Путином© Tanjug/AP Photo/Richard Drew,

Видео америчког новинара Такера Карлсона у којем најављује интервју с руским председником Владимиром Путином и разлоге због чега га је урадио до среде ујутру видело је више од 60 милиона људи. Нарочито је погодио део медијске јавности која се, изгледа осетила прозваном у Такеровим изјавама да је посао новинара да информишу људе, као и да нико из западних медија није интервјуисао Путина и чуо руску страну приче о сукобу у Украјини. 

Иако је истина да ће Такер бити први Американац који ће интервјуисати Путина од почетка конфликта у Украјини, новинари из великих медијских кућа у Европи и САД истичу да то није због тога што се они нису потрудили да учине исто, пише "Политико".

Цитира се новинарка Си-Ен-Ена Кристијан Аманпур, овдашњој јавности врло добро позната по објективности којом нас је решетала лажима, полуистинама и предрасудама.

"Да ли Такер стварно мисли да новинари нису покушавали да добију интервју од председника Путина сваког дана откако је почела инвазија на Украјину? То је апсурдно - наставићемо да тражимо интервју, као што смо то чинили и годинама", написала је Аманпур на друштвеној мрежи Икс.

Уредник за Русију Би-Би-Сија Стив Розенберг такође се објавио да је британски медиј "послао неколико захтева Кремљу у последњих 18 месеци. И увек је било: 'не' за нас". 

За разлику од његових колега који су потрчали да се оправдају, шеф дописништва "Волстрит џорнала" Јарослав Трофимов био је подругљив: "Јадни, јадни Путин. Нико са Запада није имао прилике да чује све његове сјајне разлоге због који је напао Украјину".  

И сам Дмитриј Песков потврдио је да је Кремљ добио више захтева за интервју од западних новинара, али да медије из којих долазе види као пристрасне и једностране. Карлсон је изабран јер је другачији: његов став није ни про-руски ни про-украјински, већ про-амерички.

"То је значај контраст у односу на становишта других традиционалних англо-саксонских медија", истакао је Песков.

Интервју с Путином разбеснео је и руске новинаре, пише даље "Политико" и упознаје нас са објавом на Иксу једне од њих, Јевгеније Албат.

"Ја сам попут стотина руских новинара морала у изгнанство да бих могла да наставим да извештавам о рату Кремља против Украјине. Друга опција је била затвор. И сада нас овај ... (псовка) учи о добром новинарству, снимајући из апартмана 'Рица' у Москви", навела је она.

Додаје се да је најмање хиљаду независних руских новинара, једна од омиљених западних кованица, напустило земљу због новог закона о цензури који забрањује критичко извештавање о сукобу у Украјини.

Огласила се и једна од протераних - дописница Би-Би-Си-ја за Источну Европу Сара Рејнсфорд за коју се наводи да је избачена из Русије 2021. године након што је проглашена претњом за националну безбедност. 

"Претпостављам да (Такер) зна да је Путин прогласио за кривично дело рећи истину о руском рату у Украјини?", наводи новинарка још једног медија којег домаћа јавност познаје по борби за истину када су у питању сукоби на нашој територији и у региону.

Подсећа се да је Карлсон на Иксу објавио интервјуе са аргентинским председником Хавијером Милеијем и премијером Мађарске Виктором Орбаном, који су имали стотине милиона прегледа. Као и на то да је Доналд Трамп, који се кандидује за повратак у Белу кућу на листи републиканаца 2024, отворено рекао да би Карлсона сматрао потенцијалним кандидатом.

Поново се огласио и амерички милијардер и власник Икса Илон Маск који је одговорио на објаву новинара Глена Гринвалда који се упитао: који је амерички новинар био макар минимално супротстављен Зеленском током интервјуа.

Маск је одговорио да им је било тешко да говоре док му истовремено п... к...

image