Свет

Европа се уморила од помагања Кијеву

Кинески аналитичари процењују да Европа полако мења став о украјинским сукобу и све више тежи преговорима и компромису са Русијом
Европа се уморила од помагања Кијевуwww.globallookpress.com © IMAGO/Chris Emil Janssen

Упркос упорним захтевима Украјини да јој Запад обезбеди већу војну подршку, званичници Европске уније су признали да не могу да испуне обећање да ће Кијеву обезбедити потребну муницију, пише кинески лист "Глобал тајмс", преносећи процене кинеских стручњака.

Кинески експерти верују да је подршка Украјини доспела у ћорсокак, не само због рата Израела и Палестине, већ и због растућих сукоба унутар Европске уније.

Аналитичари процењују да Европа полако мења став о украјинским сукобу и све више тежи преговорима и компромису са Русијом.

Уочи самита министара одбране ЕУ у Бриселу, немачки министар одбране Борис Писторијус признао је да ЕУ не може да испуни обећање да ће до следећег пролећа снабдевати Украјину са милион артиљеријских граната, што представља прво такво признање једног високог европског званичника, преноси "Глас Америке".

И високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ довео је у сумњу да ће овај циљ бити испуњен. То су само неки од знакова да Европа у последње време показује замор од Кијева. Сукоб у Украјини траје готово две године, а досадашњи напори Запада да изолује Русију били су неуспешни.

Како примећује Су Кећин, научни сарадник на Кинеском Институту за савремене међународне односе, Запад одустаје од конфронтације са Русијом и сада жели преговоре и компромис са Москвом.

Цуи Хенг, научник са Националног института за међународну размену и сарадњу Шангајске организације за безбедност (ШОС), рекао је да ће подршка Европе Украјини наставити да се "разводњава", имајући у виду не само избијање рата на Блиском истоку, већ и будуће сукобе за које НАТО верује да се могу појавити у источној Азији. "Ако погледамо ширу слику, слање помоћи Кијеву ће се сигурно смањити, јер се Запад припрема за будућа стратешка изненађења", изјавио је Цуи за "Глобал тајмс".

Ипак, како сматрају кинески стручњаци, помоћ Украјини остаје главни стратешки приоритет за ЕУ, јер Европа сукоб у Украјини доживљава као директну претњу сопственој безбедности.

Европска подршка Украјини више почива на економској помоћи, него што се односи на снабдевање оружјем, примећује Цуи. Америчка помоћ Кијеву ће се још више смањити уколико бивши председник Доналд Трамп поново преузме власт у Сједињеним Америчким Државама.

Обезбеђивање оружја за Украјину биће посебно тешко за ЕУ јер европске земље имају веома ограничене капацитете за производњу оружја. Кинески аналитичари верују да ће неуспех ЕУ да обезбеди оружје значајно погоршати ситуацију за украјинске трупе.

image